Auteur: Martine Hafkamp Datum: 31-08-2020

Beleggers hebben er zin in

Vandaag is er eigenlijk niet veel nieuws te melden anders dan dat het de laatste handelsdag van de maand is en dat de Italiaanse economie in de periode april tot en met juni de recessie in dook met een krimp van 12,8 procent. De Italiaanse export daalde in het tweede kwartaal met 26,4 procent, de investeringen met een kleine 15 procent en de consumentenbestedingen met 11,3 procent. Desondanks hebben beleggers er zin in deze maandag. Later deze week staan de Amerikaanse banencijfers weer op de rol. Die kunnen hopelijk wat meer inzicht geven in hoe het nu met de economie en de arbeidsmarkt gaat in de Verenigde Staten. Als we James Bullard, president van de Federal Reserve Bank van St. Louis, mogen geloven is daar de recessie inmiddels voorbij. Hij voorspelt zelfs dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 20 procent op jaarbasis zal groeien. In het vierde kwartaal zal de groei volgens hem verder doorzetten. Naar zijn mening hebben de aandelenmarkten het met hun sterke herstel van de afgelopen maanden dan ook bij het rechte eind. Het huidige beleid van de Fed is in het licht van de economische ontwikkelingen volgens hem volledig gepast.

Trump doet daar nog een schepje bovenop door te beloven dat hij wel 10 miljoen banen in tien maanden zal creëren als onderdeel van een plan om de economie aan te jagen als hij wordt herkozen. Hij belooft niet alleen van alles, hij haalt ook z’n favoriete dreigmiddel van stal; importtarieven. Dit keer is hij na z’n eventuele herverkiezing van plan om tarieven te heffen over producten van ondernemingen die de Verenigde Staten verlaten om elders vestigingen te openen en daar mensen aan werk helpen. Omgekeerd zouden volgens hem bedrijven die hun vestigingen weer naar de Verenigde Staten verplaatsen fiscaal voordeel moeten krijgen. De verkiezingsretoriek is begonnen…

Nestlé breidt anti-allergie portfolio uit

Nestlé blijft aan de weg timmeren wat betreft de nieuwe strategie. Die houdt in dat er niet alleen steeds meer focus is op de kerndivisies en dat er meer efficiënt moet worden gewerkt, maar ook dat er meer aandacht is voor duurzaamheid en gezondheid. In dat licht moet de overname van het Amerikaanse Aimmune Therapeutics voor een bedrag van 2,6 miljard dollar, inclusief de 473 miljoen dollar die Nestlé al in de onderneming heeft geïnvesteerd, worden gezien. Dit Amerikaanse biotechbedrijf heeft als enige een door de FDA goedgekeurde behandeling dat mensen die niet tegen pinda’s kunnen helpt de allergische reactie te verminderen. De overname past goed binnen de Nestlé Health Science divisie, de zich erop richt oplossingen te bieden voor mensen die lijden aan een voedselallergie. De overnameprijs van 34,50 dollar per aandeel van het in Californië gevestigde Aimmune Therapeutics levert een premie op van 174 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Naast de strategische heroriëntatie zet Nestlé ook vol in op China. In China moet de verkoop via e-commerce worden aangezwengeld. Om dat te bewerkstelligen is Nestlé een samenwerking aangegaan met Alibaba. Via Tmall, het e-commerce platform van Alibaba, bereikt Nestlé een hele grote, nieuwe markt. Er wordt daar vooral melkpoeder voor baby’s, kant-en-klaar Nescafé koffie en chocolade verkocht. De omzet in Groter China (China, Hongkong, Taiwan en Macau) is inmiddels al meer dan 10 procent van de totale concernomzet, maar dit percentage moet de komende jaren verder stijgen.