‘Fake news’ verstoort, belastingplan stuwt

Door: Demi van Spronssen - 4 december 2017

Afgelopen vrijdag sloeg de angst er toch even in bij beleggers. Nieuwszender ABC News stelde in een live reportage dat voormalig National Security adviseur Michael Flynn, tegen president Trump zou getuigen in het onderzoek naar de vermeende contacten met Rusland in aanloop naar de presidentsverkiezing. De markten gingen hard onderuit op dit nieuws maar herstelden toen bleek dat er voor een gedeelte ‘Fake news’ was verkondigd.

Daling slechts tijdelijk

De FBI doet onderzoek naar de inmenging van Rusland in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er zou contact zijn geweest tussen Trump, leden van zijn familie, het campagneteam, Michael Flynn en Rusland. Tenminste, dat is de beschuldiging. President Trump heeft dit altijd ontkent maar er worden continu nieuwe aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat er toch contact geweest zou zijn. De FBI heeft voormalig National Security adviseur Flynn hierover ondervraagd en deze zou gezegd hebben dat er geen contact is geweest. Een leugen, zo zei hij later zelf. Flynn zou van gedachten zijn veranderd en zelfs willen getuigen tegen president Trump, zo stelde de berichtgeving van ABC News.

Deze berichtgeving is echter onjuist. Dat maakte president Trump ook duidelijk door, zoals bij hem gebruikelijk, helemaal los te gaan met Tweets. ABC News kwam met een correctie op de eerdere berichtgeving waarin zij stelden dat Trump alleen opdracht had gegeven te kijken naar de mogelijkheden om de banden met Rusland en andere ‘hot spots’ te verbeteren. Helaas was de schade al aangericht. De markten daalden afgelopen vrijdag hard om vervolgens weer te herstellen, maar sloten wel in de min.

Kerstrally aanstaande…?

Gelukkig kwam er op zaterdag goed nieuws uit ‘the land of the free’. De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het belastingplan van de Republikeinen. Dit zorgt voor een euforische stemming bij beleggers. De Europese beurzen openden dan ook fraai in het groen. De AEX handelde kort na opening 1,2% hoger en ook de Duitse DAX-index opende 1% in het groen.

Volgens ‘The Trump administration’ zullen de belastingverlagingen zorgen voor meer groei en de inflatie aanwakkeren. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de Fed sneller de balans op orde zal brengen, wat zou kunnen betekenen dat grotere renteverhogingen in het verschiet liggen.

Het goedkeuren van het belastingplan is (volgens kenners) de eerste grote prestatie van president Trump sinds hij ‘in office’ is. Grote prestatie of niet, beleggers lijken vandaag een startschot te geven voor een (eventuele) kerstrally. De futures in Amerika wijzen op een hogere opening.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: