‘Lang leve’ de Nederlandse bouwers…

Door: Jan Bouius - 6 december 2017

Op het Damrak beleven de bouwers BAM en VolkerWessels vandaag een uiterst beroerde dag. Ook de koperprijs ging onderuit.

Rekenmeesters

Vlak na de beursopening verliest BAM bijna een kwart van haar beurswaarde en levert VolkerWessels 14% in. Blijkbaar ontbeert het de bouwers aan goede rekenmeesters, want vandaag moeten ze opbiechten dat zij de kosten voor het sluizenproject bij IJmuiden verkeerd hebben ingeschat. BAM verwacht dat het verlies hiervan tot 55 miljoen euro kan oplopen in het vierde kwartaal, nadat het eerder al (in het eerste kwartaal) een verlies van 12 miljoen euro nam op het project. De winst over heel 2017 zal dan ook een stuk lager uitvallen dan die van 2016. De eerder afgegeven winstverwachting voor 2017 zou wel eens bijna gehalveerd kunnen worden…

Juist nu het in de bouw een stuk beter gaat en de (luxe) problemen lijken te liggen bij een tekort aan personeel en heipalen, is dit voor beleggers een flinke koude douche. Zeker omdat dit niet de eerste keer is dat BAM de plank misslaat. Nu is dit project dan wel in de zomer van 2015 aangenomen, waarschijnlijk tegen flinterdunne marges, maar hadden ze de tegenvaller niet wat eerder kunnen voorzien? Laten we maar hopen dat het vanaf nu alleen maar beter gaat, nu ze projecten met hogere marges kunnen aannemen.

VolkerWessels houdt overigens vast aan de eerdere afgegeven prognose dat de winst dit jaar blijft toenemen. Frappant, maar wie weet hadden ze een te behoudende outlook afgegeven?

Dr Copper

Verder staan de beurzen enigszins in teken van Dr Copper. Gisteren daalde de koperprijs 4% hetgeen z’n weerslag op de beurzen in Azië gaf. Door de vele industriële toepassingen van het rode metaal, wordt het door vele beleggers nog steeds als een goede graadmeter gezien van de stand van de wereldeconomie. Nu is deze graadmeter verre van perfect, maar blijkbaar was de daling van 4% voldoende om toch even te twijfelen of het nog wel zo goed gaat met de economie van het grote grondstof monster, genaamd China. Een rondje winstnemen is dan niet zo vreemd. Hetgeen we gelukkig slechts in beperkte mate in Europa overnemen.

Nestlé op overnamepad

Intussen blijft Nestlé maar ‘kralen’ rijgen. Kocht de Zwitserse voedingsgigant eerder dit jaar al Sweet Earth en Blue Bottle Coffee en nam het een belang in de maaltijdbezorger Freshly, gisteren maakte het Zwitserse bedrijf bekend de Canadese producent van voedingssupplementen Atrium over te nemen. De kralen worden steeds groter, want Nestlé betaalt voor de overname maar liefst 2,3 miljard dollar in contanten.

Sinds de activistische aandeelhouder Dan Loeb zijn kritiek heeft geuit op de minder goede resultaten, Nestlé boekte over de eerste negen maanden de zwakste omzetgroei sinds 2000, heeft CEO Schneider een groeiversnelling beloofd. Deze zoekt het vooral in de niches die Nestlé met zijn A-merken nog niet kan bereiken. En dan vooral in Amerika. Het is dan niet toevallig dat Atrium 80% van haar omzet in de VS haalt.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: