AEX 34 jaar!

Door: Jan-willem Nijkamp - 7 maart 2017

Deze week bestaat de AEX-index 34 jaar. Begonnen als de EOE-index en later omgedoopt tot Amsterdam Exchange Index groeide de AEX uit tot ’s lands meest gevolgde beleggingsbarometer. De AEX is opgericht in maart 1983 als de EOE-index, genaamd naar de toenmalige optiebeurs, de European Options Exchange. De index was een idee van Tjerk Westerterp, destijds directeur van de optiebeurs, die het concept in de Verenigde Staten had opgepikt. Het leek hem een goed idee om opties op een beurs te kunnen verhandelen. De optiebeurs was een paar jaar daarvoor in 1978 als eerste optiebeurs in Europa opgericht en kon wel een stimulans gebruiken voor de optiehandel. Tot op dat moment bestond alleen de CBS Herbeleggingsindex, die tweemaal per dag werd berekend en de gemiddelde koersontwikkeling van alle aandelen weergaf. Met de continu uitgerekende AEX-index werd optiehandel op de index mogelijk. De AEX was de eerste aandelenindex in Europa die continu uitgerekend werd, de Duitse DAX, Franse CAC 40 en de Britse FTSE 100 volgden enkele jaren later.

Door het lanceren van de EOE-index kon men vanaf dat moment speculeren op bewegingen van de beurs als geheel. De eerste dertien fondsen in de index waren ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. Deze dertien fondsen waren ook de enige waarop optiehandel geïntroduceerd was. De AEX ging op de tweede handelsdag van maart in 1983 van start, maar de waarde van de index werd fictief teruggerekend tot de stand op de eerste handelsdag van het jaar. Die stond toen op 100 punten (omgerekend naar euro's was het 45,38 punten). Drie maanden na de start werd ook Aegon toegevoegd. Geleidelijk aan werd de index tot 1990 uitgebreid tot het uiteindelijke aantal van 25 fondsen. Sinds 1 januari 1994 is de naam EOE-index officieel veranderd in AEX.

Wellicht heeft u weleens van de Python gehoord. De Python is de bekendste attractie van De Efteling. Welnu, de Python is een soort achtbaan die twee keer over de kop gaat en gevolgd wordt door een kurkentrekker. U begrijpt het waarschijnlijk al, de kurkentrekker is vooral geschikt voor echte waaghalzen. De vergelijking met de AEX-index van de afgelopen 34 jaar is treffend. Ook de beurs leek geen geschikte speelplaats voor weduwen en wezen. Het koersverloop van de index wisselde adembenemende stijgingspercentages naar boven af met diepe dalingen naar beneden. Als entertainment zeer geslaagd. Maar was het ook lucratief voor beleggers? Toch wel.

Zo startte de index zoals gezegd – teruggerekend naar euro’s – op een niveau van 45,38 punten. Een wilde rit van 34 jaar verder staat de index inmiddels op een niveau van 503 punten. Dat komt neer op een rendement van gemiddeld 7,3 procent per jaar. Dat is een slordige verelfvoudiging. Een belegger die destijds met een bedrag van 100.000 euro was begonnen zou nu een vermogen van 1,1 miljoen euro bij elkaar belegd hebben. Aardig, maar de realiteit is interessanter. De aandelen uit de AEX keren namelijk ook dividend uit. En wanneer men dat dividend consequent had herbelegd bedroeg het rendement maar liefst 11 procent gemiddeld per jaar. Tsja, en die ton was dan uitgegroeid tot het aardige sommetje van ruim 3,4 miljoen euro. Zie daar de macht van dividend. Einstein noemde dit ooit eens het achtste wereldwonder.

Maar om deze rendementen daadwerkelijk te kunnen realiseren moest de belegger wel over voldoende zitvlees beschikken. En eerlijk gezegd viel dat niet erg mee. Die eerste pakweg tien jaar kwam u wel door als belegger. Zo steeg de index gestaag van 45 naar 200 punten. En toen begon het spektakel. Want tussen 1992 en 2000 liep de index op van 200 naar 700 punten! Leuk dat beleggen! Maar toen kwam de kater. In een tijdsbestek van 2 ½ jaar zakte de beurs diep weg naar een bodem van 218 punten. Een daling van maar liefst 70 procent. Voor de doorzetter begon de zon daarna weer te schijnen. Want tussen maart 2003 en juli 2007 steeg de index weer naar 561 punten, toch weer 157 procent in ruim vier jaar! De kredietcrisis zorgde vervolgens voor een forse desillusie. De index daalde naar 199 punten, een daling van 65 procent. De bodem werd opnieuw in de maand maart (2009) gezet. De gestaalde aanhouder zag zijn vermogen vervolgens weer groeien met 152 procent tot op de dag van vandaag.

U ziet het, als belegger moet men heel wat stormen doorstaan. Maar aan het einde van de horizon gloort er dan toch een pot met goud. Want zeg nu zelf, 11 procent gemiddeld per jaar en dat 34 jaar lang, dat is de moeite wel waard. Het vereist wel stalen zenuwen. Opvallend in dit hele verhaal is steeds de rol van de maand maart. Het was in maart dat de EOE-index het licht zag. Het was in maart 2003 dat de eerste diepe bodem werd gezet. Het was in maart 2009 dat de tweede bodem werd gezet. En in maart 2017? Wie zal het zeggen?

Maar duidelijk uit dit verhaal wordt echter wel dat succesvol beleggen eigenlijk niets anders is dan stil blijven zitten. Want in het bovenstaande verhaal hebben we het nog helemaal niet over aandelenselectie gehad. Nee, de rendementen werden gerealiseerd door simpelweg een index te kopen en te blijven zitten. Natuurlijk, er zijn er niet veel die deze hele rit hebben uitgezeten. Daarvoor zijn wij als mensen te nerveus. Het geeft echter wel aan dat ondanks alle volatiliteit beleggen in aandelen loont. Of beter gezegd, de enorme volatiliteit is de prijs die men als belegger moet betalen om dergelijke rendementen te kunnen realiseren.

Waar zou de AEX staan in 2051? Dan zijn we weer 34 jaar verder.

 

 

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: