Afschrijvingen overschaduwen cijfers ABN AMRO

Door: Nico van der Werf - 14 mei 2018

ABN AMRO heeft vanmorgen een nettowinst bekend gemaakt van 595 miljoen euro. De analisten hadden een winst verwacht van 580 miljoen euro. De operationele winst en de kostenbeheersing zijn beter dan voorzien. ABN AMRO heeft echter 208 miljoen euro aan de stroppenpot toegevoegd, waar analisten een bedrag van slechts 62 miljoen euro hadden ingecalculeerd. Dat ABN AMRO meer dan verwacht gedoteerd heeft aan de stroppenpot komt doordat de bank van mening is dat het herstel in met name de sectoren offshore services en offshore scheepvaart nog kwetsbaar is. Al met al solide cijfers, maar toch worden de cijfers van ABN AMRO negatief ontvangen. Dat komt mede doordat de kapitaalratio aan de onderkant van de nagestreefde vork van 17,5 – 18,5 procent uitkomt. Beleggers hoeven wat dat betreft voorlopig nog niet op hogere uitkeringen in de vorm van dividend of aandeleninkopen te rekenen. De koers van het aandeel ABN AMRO bedraagt op dit moment EUR 24,94. Dit betreft een daling van 5,35 % ten opzichte van het slot van vrijdag 11 mei 2018.

Koers van de Euro stijgt ten opzichte van de USD

De koers van de Euro is iets opgelopen (EUR/USD 1,1984) ten opzichte van de koers van de Amerikaanse Dollar. Analisten zijn over het algemeen enigszins verbaasd over het feit dat de risico’s van het principeakkoord voor de coalitie in Italië worden onderschat. De Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging hebben vandaag een ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella. De president is verantwoordelijk voor de formatie. De Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging hebben de meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden. Een goedkeuring voor deze coalitie zal derhalve in principe niet veel problemen opleveren. Analisten hebben deze coalitie in het recente verleden echter als het slechtste scenario beschouwd voor Italië en de Italiaanse financiële markten. In het algemeen werd tevens verwacht dat deze coalitie de koers van de Euro enigszins onder druk zou zetten.

Roche profiteert ook van de opluchting bij de Farma aandelen

Afgelopen vrijdag heeft Donald Trump maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot meer concurrentie tussen de diverse fabrikanten van geneesmiddelen. Daarnaast moeten generieke medicijnen sneller worden geïntroduceerd op de markt. Beleggers hebben afgelopen vrijdag in Amerika opgelucht gereageerd, omdat er niet sterker werd ingegrepen om de prijzen van geneesmiddelen omlaag te brengen. Het aandeel Pfizer is afgelopen vrijdag bijvoorbeeld met 1,4% gestegen op dit nieuws. Het Zwitserse aandeel Roche kan vandaag profiteren van de door Trump aangekondigde maatregelen om de stijgende kosten van de gezondheidszorg enigszins te beteugelen. De koers van Roche stijgt vandaag met circa 1,2% tot CHF 224,80.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Beleggers trappen op de rem

Beleggers trappen op de rem

23 januari 2019

Mede naar aanleiding van de neerwaartse bijstelling van het IMF van de economische groeiverwachtingen… Meer...

Algoritmes op de beurs, een vloek of een zegen?

Algoritmes op de beurs, een vloek of een zegen?

22 januari 2019

De laatste weken van het toch al rumoerige beleggingsjaar 2018 werden gekenmerkt door hevige volatiliteit… Meer...

We gaan nog even door…

We gaan nog even door…

21 januari 2019

Vandaag is het Martin Luther King Day en blijven de Amerikaanse beurzen gesloten. Europa moet het daarom… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: