Alles wat nodig is

Door: Jan Bouius - 20 maart 2020

Beleggers die vanochtend een uur na opening even naar de beurskoersen kijken, kunnen opgelucht ademhalen. Er zijn groene scheuten op het koersenscherm nu de lente doorbreekt. De wind waait weer (even) uit de goede hoek. Zeker nu mevrouw Lagarde daags na het grote steunpakket ter grootte van 750 miljard euro heeft toegezegd alles te zullen doen wat nodig is, u hebt er al alles over kunnen lezen in ons beursbericht van gisteren

Ook Wall Street kwam gisteren eindelijk tot rust. De Dow steeg 0,47 procent, de meer recessiebestendig geachte NASDAQ 2,30 procent. Daarmee staat de Dow vanaf 1 januari gemeten ongeveer 30 procent in het rood, de NASDAQ ‘slechts’ 20 procent. Niet alle aandelen worden wat dat betreft over een kam geschoren. Sterker nog, er zullen ook bedrijven zijn die van deze ellende profijt hebben. Niet voor niets maakte Amazon afgelopen maandag bekend op zoek te zijn naar 100.000 nieuwe werknemers in de Verenigde Staten. Daarvoor gaat het salaris ook nog eens omhoog. Denk ook eens aan Bol.com dat zijn omzet momenteel ziet verdrievoudigen. En wat bijvoorbeeld van al die thuiswerkers? Nu door het coronavirus veel mensen thuiswerken, zullen bedrijven op termijn alleen meer en meer in de cloud willen werken. Die beweging was al in gang gezet, maar zal nu zeer waarschijnlijk een versnelling ondergaan. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld Alphabet, Microsoft en Amazon, de wereldwijd drie grootste spelers met clouddiensten. Maar ook veel datacenters zoals Equinix kunnen profiteren. De stroom van data moet immers gegarandeerd zijn wil iedereen zonder hinder en vastlopers kunnen doorwerken.

Afgelopen weekend werd bekend dat het wereldwijde gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en YouTube (Alphabet) met 20 procent stijgt. Tja, je moet wat als je noodgedwongen thuis moet bivakkeren. Hier liggen dus ook kansen op de beurs. De huidige populariteit zorgt echter ook voor een extra grote belasting van de netwerken. Het siert de genoemde twee bedrijven dat ze de komende maand in Europa de beeldkwaliteit met 25 procent verlagen om zodoende de netwerken te ontlasten. Iedereen die thuiswerkt moet in de productiviteit niet gehinderd worden.

Maar niet alle bedrijven zijn zo recessiebestendig. Sommigen worden momenteel midscheeps geraakt. Zo zullen veel beleggers zich intussen afvragen of het gehalveerde Shell niet te hard afgestraft wordt. Je mag toch aannemen dat de Russen en de Arabieren uiteindelijk tot bezinning komen en een hogere olieprijs wensen danwel nodig hebben. Dan zullen ze de productie vanzelf beperken met een stijgende olieprijs tot gevolg. Dat neemt echter nog niet de huidige vraagdip vanwege het coronavirus weg. Uiteindelijk lijken deze twee tegelijkertijd spelende zaken toch van tijdelijke aard. Olie en gas zullen belangrijk blijven. Het is maar de vraag of er na de massale steunoperaties van overheden geld overblijft voor een Green Deal. Het zal een kwestie van prioriteiten worden. Shell zal het niet makkelijk krijgen, maar gaat overleven en een fors herstel ligt in de lijn der verwachtingen. Het is zelfs niet uitgesloten dat de Oil Majors hun dividenden handhaven. Al is het maar als gebaar naar beleggers om te blijven zitten. Wij houden door al deze redenen bij Fintessa vast aan ‘never sell Shell’…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.   

Meer relevante berichten

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: