Als dat maar goed gaat?!

Door: Joop van de Groep - 13 juni 2018

Wall Street sloot gisteren vlak tot licht hoger, gedurende de handelsdag schommelden de indices tussen lichte winsten en verliezen. Net als elders in de wereld verwerkten Amerikaanse beleggers de topontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore. Het akkoord werd op de financiële markten lauw ontvangen. Ondanks de vele positieve reacties op de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, blijven er nog vele vragen open omtrent ontmanteling van het kernwapenprogramma en de controle hierop.

Amerikaanse ondernemer optimistisch

Daarentegen is de stemming onder het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf over de toekomst opperbest. Volgens de laatste enquête van de National Federation of Independent Business (NFIB) zien ondernemers hun afzetmogelijkheden groeien. Hierdoor gaan de omzet- en winstverwachtingen door het dak. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat er geen betere tijden zijn om te investeren dan nu. Volgens het onderzoek is het optimisme te danken aan de deregulering en de recente belastingverlaging. De graadmeter die de stemming in het MKB weergeeft, is vorige maand gestegen naar 107,8. Dit is de hoogste stand in 34 jaar.

Russell 2000

De werkloosheid in Amerika is gedaald naar het laagste niveau sinds december 1969. De krapte op de arbeidsmarkt kan gevolgen hebben voor de realisering van de uitbreidingsplannen van ondernemers. Tegelijkertijd geven ondernemers aan voldoende middelen te hebben om arbeiders goede voorwaarden te bieden en de concurrentiestrijd met het grootbedrijf aan te kunnen voor het vinden van geschikte kandidaten. Bijna één op vijf ondernemers geeft aan dat de gestegen loonkosten worden doorberekend in de verkoopprijzen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tempo van de Amerikaanse prijsstijgingen op het hoogste niveau in zes jaar is uitgekomen. Het ministerie van arbeid maakte gisteren bekend dat de inflatie in mei is uitgekomen op 2,8%. Een teken dat de economie goed op stoom is gekomen. Het optimisme van de ondernemers zien wij ook terug in de koersontwikkeling van de Russell 2000. Deze Amerikaanse smallcap-index steeg naar een recordniveau van 1674,7 punten. Sinds Donald Trump aan de macht is, is de index met maar liefst 35% opgelopen. Beleggers noch ondernemers maken zich druk over het handelsbeleid van de president omdat de importheffingen meer de grote internationaal opererende bedrijven raken.

Fed

De versnelling van de inflatie kwam niet als een verrassing omdat de olieprijs al geruime tijd aan het stijgen is. De Fed verhoogt al enkele jaren de rente met kleine stapjes om het ruime monetaire beleid geleidelijk te normaliseren. De algemene verwachting is dat de centrale bank vandaag de rente andermaal met 25 basispunten zal verhogen. Mocht de inflatie verder oplopen dan is het niet ondenkbaar dat er nog 2 rentestappen volgen dit jaar.

Beursgang Adyen

Betalingsdienstverlener Adyen begon vandaag zijn beursrit op 240 euro per aandeel. De inschrijving op de aandelen was voorbehouden aan institutionele beleggers. Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven en maximaal 15% van de aandelen zijn naar de beurs gebracht. Particuliere beleggers kunnen vandaag op de Amsterdamse beurs aandelen Adyen bemachtigen. De bewust gecreëerde schaarste zorgde voor een koersexplosie. Voor 11:00 uur vanochtend was de koers van het aandeel al verdubbeld. De beurswaarde van Adyen is daardoor meer dan 14 miljard euro en is daarmee in één klap meer waard dan de traditionele Duitse Commerzbank. Als dat maar goed gaat?!

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

 

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: