America rules the waves

Door: Jan-willem Nijkamp - 12 juni 2018

De rest van de wereld kijkt knarsetandend toe

De economie stoomt door

De economie van de Verenigde Staten blijft in positieve zin verbazen. Zo is de werkloosheid in de Verenigde Staten laag met slechts 3,8 procent. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is sinds de jaren ’70 niet meer zo laag geweest. En toen waren er veel minder Amerikanen. De huizenprijzen stijgen in de Verenigde Staten gemiddeld met zo’n zes procent per jaar. En het consumentenvertrouwen staat op het hoogste punt sinds 2001. Niet zo vreemd natuurlijk, want wanneer Joe Sixpack zijn huis steeds in waarde ziet stijgen en zich geen zorgen hoeft te maken over zijn baan neemt zijn vertrouwen in de economie toe. Ook het bedrijfsleven blaakt van vertrouwen. Terwijl de voorraden naar een relatief laag niveau zijn gedaald bulken de bedrijven van de nieuwe orders. Kortom, er ligt nog meer groei in het verschiet. Zo liet de Federal Reserve van Atlanta reeds doorschemeren een groei van 4,8 procent te verwachten voor de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal.

Amerikaanse outperformance

Bovengenoemde ontwikkelingen zijn ook terug te vinden op de financiële markten. De dollar lijkt afscheid genomen te hebben van zijn uit 2017 stammende neerwaartse trend. De rente op staatsleningen loopt langzaam weer op naar een niveau dat hoort bij een booming economie en de aandelenmarkten zetten weer nieuwe All Time Highs neer. In ieder geval, dat deed de Nasdaq vorige week. En dat is momenteel toch de beurs waar ’s lands meest vooraanstaande aandelen genoteerd staan. Zo steeg de Nasdaq – in euro’s gemeten – dit jaar reeds met 13 procent. Dat is aanmerkelijk meer dan de kleine procent waarmee de EuroStoxx 50 dit jaar opliep. Maar ook de rente weerspiegelt inmiddels een groeiverschil tussen beide contingenten. Waar de rente op 10-jaars staatsleningen in de Verenigde Staten rond de 3 procent noteert, blijft deze in bijvoorbeeld Duitsland rond een 0,5 procent hangen. Een historisch groot verschil in rentevergoeding tussen beide economische grootmachten.

Winsten blijven maar stijgen

De stijging van de beurzen in de Verenigde Staten wordt mede ondersteund door de uitzonderlijk goede bedrijfsresultaten. Zo liepen de winsten van de 500 ondernemingen uit de S&P 500 in het eerste kwartaal met 25 procent op. Een eenmalige gebeurtenis? Nou, nee. Want over het tweede kwartaal wordt ondertussen een winstgroei van 19 procent verwacht. En zo lijkt het er sterk op dat het America First beleid van de president voor zijn landgenoten in ieder geval goed uitpakt. De rest van de wereld kijkt echter knarsetandend toe.

De zwakste schakels beginnen te kraken

De sterkere dollar en de opgelopen rente zorgden reeds voor de eerste slachtoffers in het wereldwijd financiële systeem: Turkije en Argentinië. Maar in meerdere opkomende economieën begint men te piepen over de sterkere dollar. En ook in de EU beginnen de zwakste schakels van de ketting te kraken. Want in Italië is de onrust weliswaar politiek van aard, maar zonder de economische achterstand van Europa’s derde economie was er nooit politieke onrust geweest. Of anders gezegd, politieke onrust is eigenlijk altijd een uitvloeisel van achterblijvende economische groei.

Het gaat goed zolang het goed gaat

Grote beleggers gaven begin dit jaar reeds aan te gaan draaien van de EU naar de Verenigde Staten. Om bovenvermelde redenen. Dat hebben ze dus goed gezien. De vraag is nu echter hoe lang dollarbeleggers nog aan het langste eind zullen blijven trekken. De huidige voorspoed van de Verenigde Staten lijkt immers steeds meer ten koste te gaan van de rest van de wereld. Eens wordt er een punt bereikt waarop de problemen van de rest van de wereld ook de Verenigde Staten zullen gaan raken. De 500 bedrijven uit de S&P 500-index zijn tenslotte allen multinationals die hun geld wereldwijd verdienen. En wanneer het buiten de grenzen niet meer zo lekker loopt gaat men dat in de cijfers vroeg of laat merken. Daar komt nog bij dat de Amerikaanse economie draait op stimulerende middelen die de concurrentie niet tot zijn beschikking heeft. Het groeiverhaal van de Verenigde Staten is gebaseerd op een steeds verder uitdijende staatschuld. Een staatsschuld die per hoofd van de bevolking die van landen als Griekenland en Italië doet verbleken. Een staatsschuld die overigens weer gefinancierd wordt door het buitenland en de eigen centrale bank. Hoe lang zijn zij in staat – of genegen – om deze uitzonderlijk hoge schuld te blijven financieren? Het gaat goed zolang het goed gaat.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: