Analisten verdeeld over Ahold

Door: Jan Bouius - 8 augustus 2018

Supermarktconcern Ahold zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 3,7% dalen naar EUR 15,5 miljard. Mede door hogere marges en lagere belastingen steeg de nettowinst met 15% naar EUR 410 miljoen. Aangezien beide cijfers in lijn met de verwachtingen waren en Ahold vasthoudt aan de outlook is er niets aan de hand zou je zeggen. Toch daalt het aandeel met 2%, nadat het gisteren ook al 3,4% mocht inleveren.

De reden voor de daling mogen we bij het toch wat tegenvallende Amerika zoeken, waar Ahold het merendeel van de winst vandaan haalt. Gisteren gaf Berenberg een verkoopadvies omdat Ahold volgens hen te weinig in de Verenigde Staten investeert. Volgens KBC is er echter geen vuiltje aan de lucht. Ahold heeft immers beloofd in te grijpen om de prestaties te verbeteren. KBC verhoogt daarom het koersdoel van EUR 22 naar EUR 24. Berenberg houdt op zijn beurt vast aan het gisteren afgegeven koersdoel van EUR 18,20 en gooit nog wat extra olie op het vuur. Door momenteel bij het onderdeel Bol.com de winstgevendheid als belangrijkste doel te betitelen, bestaat volgens Berenberg de kans dat Bol.com marktaandeel verliest met het vragen van hogere prijzen. Ahold zet hiermee de deur voor Amazon wagenwijd open. Voor Fintessa was deze laatste dreiging eerder dit jaar reden om de aandelen Ahold te verkopen. En blijkbaar is beurshuis Raymond James er ook niet helemaal gerust op, want deze verlaagd ineens het advies van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. Voor de (intussen) neutrale toeschouwer een mooi schouwspel.

Elon Musk high?

De ‘eer’ van de opmerkelijkste stijger gisteren op de beursvloer ging naar Tesla. Oprichter en CEO Elon Musk twitterde dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen tegen USD 420,- per aandeel. Van de financiering ervan was hij al verzekerd, zo stelde hij. Met als gevolg dat de koers vrij rap 7,4% opliep voordat de handel in Tesla werd opgeschort. Verscheidene beleggers dachten dat Musk high was, of een grap uithaalde, omdat ‘420’ in Amerika het codewoord is voor het gebruik van marihuana. Bovendien is het voor een CEO van een groot beursgenoteerd bedrijf niet gebruikelijk om dergelijk nieuws via een tweet naar buiten te brengen. Nadat er een officiële e-mail door het bedrijf werd gestuurd, werd de handel in Tesla na anderhalf uur stil liggen weer hervat. Het aandeel eindigde uiteindelijk 11% hoger op USD 379,56.

De manier waarop dit nieuws naar buiten werd gebracht is dan misschien not-done, zelfs met eventuele rechtszaken ten gevolg, maar de boodschap van Musk is wel te begrijpen. Tesla is het meest geshorte aandeel ooit en de verplichte kwartaalrapportage legt onnodige druk op de organisatie. Musk is het zat om zich voor elk kwartaal te moeten verantwoorden en om uit te leggen waarom bijvoorbeeld de productiedoelstellingen nog niet gehaald zijn. Hij wil zich op de lange termijn kunnen focussen. De volatiele aandelenkoers leidt te veel af. Het liefst wil Musk de beursnotering beëindigen waarbij alle huidige aandeelhouders blijven zitten. Eens in de 6 maanden krijgt men dan de gelegenheid om uit te stappen. Wanneer in de toekomst het bedrijf een langzamere, maar meer voorspelbare groei meemaakt, kan het bedrijf dan weer terugkeren naar de beurs. De aandeelhouders die hier niet van gediend zijn, wil hij een exit bieden in de vorm van een bod van USD 420,-. Een koers die het aandeel nog nooit heeft behaald.

Op zich klinkt dat allemaal heel mooi en plausibel, maar of het een haalbare kaart is? Er zullen ongetwijfeld ook aandeelhouders zijn die niet op USD 420 willen verkopen, maar wel de dagelijkse liquiditeit van een beursnotering prefereren. Grootaandeelhouders als het Chinese Tencent en blijkbaar sinds kort ook het Saoedische staatsinvesteringsfonds, zullen dan misschien wel blijven zitten, maar zal Trump toestaan dat die een meerderheidsbelang krijgen? Kortom, er heerst nog veel onduidelijkheid. Veel details zijn nog niet bekend, zeker nog niet over de financiering van het bod.

Voor de shortsellers was het duidelijk een pijnlijke dag. En dat zijn er niet weinig. Ongeveer 30% van de free float van het aandeel Tesla is geshort! Mocht Musk hardop aan het dagdromen zijn geweest en deze deal niet serieus doorzetten, dan zullen de claims niet misselijk zijn.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: