Beleggers blues

Door: Jan Bouius - 11 juli 2018

De beurzen gaan vandaag wereldwijd naar beneden op wat eigenlijk oud nieuws is… de Verenigde Staten dreigen China nieuwe importheffingen op te leggen. Het gaat dit keer om een lijst van Chinese producten ter waarde van USD 200 miljard waarop de invoerheffingen met 10% verhoogd gaan worden. Ondanks dat president Trump er al eerder mee gedreigd had, wakkert hij hiermee de angst voor een handelsoorlog weer aan. Daarnaast ook de onzekerheid, want de heffingen zullen pas in september ingaan, als er voor die tijd geen verzoening komt.

Hoe China terug zal slaan is dus nog even afwachten. Met gelijke munt terugslaan zal niet lukken, want China importeerde in 2017 voor ‘slechts’ USD 130 miljard aan goederen uit de VS. Aangezien ze vorige week al heffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van USD 34 miljard hebben aangekondigd en er nog voor USD 16 miljard in de pijplijn zit, resteren er nog slechts USD 80 miljard aan goederen waarop ze terug kunnen slaan.

Is daarmee het pleit beslecht? Nee bij lange na niet, want China kan ook heel anders te werk gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld de Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn boycotten of extra handels belemmerende regels opleggen. Of het zou bijvoorbeeld de toeristenstroom naar de VS kunnen indammen die daar in 2017 USD 115 milard uitgaven. Beiden maatregelen waar Europese bedrijven van zouden kunnen profiteren.

Boemerang in nek

China heeft ook al aangegeven de opbrengsten van de extra heffingen op Amerikaanse goederen te zullen geven aan die Chinese bedrijven die door de heffingen vanuit de VS geraakt worden. Maar daar kunnen natuurlijk extra subsidies bijkomen. Dus of Trump met zijn importheffingen dan echt bereikt wat hij wil? Het draait namelijk niet alleen om het handelstekort. Amerika is ook bang voor het ‘Made in China 2025’ project. Waarvan Amerika wil dat de Chinese regering dat niet meer subsidieert. Want anders is het straks niet meer America First, maar China First op het gebied van de wereldwijde technologische dominantie. Extra subsidies zullen wat dat betreft als een boemerang in de nek voelen. Misschien dat de Amerikaanse regering er beter aan doet om de eigen inspanningen op het R&D vlak op te voeren, want de afgelopen 10 jaar zijn die met 23,6 procent teruggeschroefd.

En meer boemerangs zullen volgen. Ook vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven. Die meer voor vrijhandel zijn. Nu China als vergeldingsmaatregel de invoerheffingen op Amerikaanse auto’s heeft verhoogd van 25% naar 40%, heeft Tesla zijn plannen om een fabriek in China te bouwen versneld. Afgelopen week kondigde ceo Elon Musk aan een fabriek in China te willen bouwen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 auto’s. Dat lijkt niet iets wat Trump voor ogen had.

Niet iedereen gaat overigens zo openlijk tegen de wens van Trump in. Integendeel. Onder druk heeft Pfizer gisteren zijn geplande prijsverhogingen met 6 maanden uitgesteld. En waar de prijsverhogingen al wel op 1 juli waren ingegaan worden ze zo snel als mogelijk teruggedraaid. Lagere medicijnprijzen stonden hoog op Trump’s campagnelijst en hiermee boekt hij toch weer een klein succesje in aanloop naar de midterm verkiezingen in november. Ook doet de vrees voor een escalerende handelsoorlog de olieprijs vandaag 2 procent dalen, hetgeen Trump niet slecht zal uitkomen. Beleggers zingen vandaag dan even de blues, maar wie weet juichen ze de komende weken Trump weer toe als de Amerikaanse bedrijven mede door de belastinghervormingen met fantastische resultaten naar buiten komen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: