Beleggers trekken aan de handrem

Door: Jan Bouius - 20 mei 2020

Na de florissante koersstijgingen eerder deze week naar aanleiding van Jerome Powell die beleggers waarschuwde om niet te wedden tegen de kracht van de Fed en de vorming van een compromis wat betreft een Europees herstelplan, maar vooral de hoop op een snelle komst van een vaccin tegen Covid-19, kregen beleggers gisteren te maken met een reality-check. Dat leek er bij aanvang van de handel op Wall Street nog niet op, want die was goed. Powell liet nog een keer weten dat wat hem betreft het Witte Huis en het Congres met meer steunpakketten mogen komen.

Beleggers zetten later hun roze bril af toen ze een uur voor de slotbel lucht kregen van de twijfels die verschillende vaccinspecialisten hebben wat betreft het positieve bericht van Moderna Therapeutics met betrekking tot de werking van een potentieel Covid-19 vaccin. Een persbericht is iets heel anders dan een wetenschappelijk artikel met harde data. Het blijkt erg moeilijk om de geclaimde successen te kunnen checken. Volgens de analisten moeten we het bericht dan ook met een flinke korrel zout nemen. Een bedrijf met een marktkapitalisatie van 26 miljard dollar zou zich niet als een biotech penny stock behoren te gedragen…

Het resultaat was dat de Dow Jones 1,6 procent moest inleveren en de technologie index NASDAQ 0,54 procent daalde. In het Verre Oosten en in Europa zijn beleggers minder snel van de wijs te brengen en wordt er wat minder hard aan de handrem getrokken. De AEX staat zelfs in de plus. Dit laatste is onder invloed van onder andere technologiebedrijven als Adyen, ASML en Prosus die fraai weten te plussen.

Overigens wijst een tweetal misschien wat ongebruikelijke indicatoren erop dat we in Duitsland en Nederland aardig aan het opkrabbelen zijn. Zo houden de analisten van UBS de verkeersdata over de Europese snelwegen in de gaten via gegevens van onder andere TomTom en Google. Daaruit blijkt dat het in Duitsland gedaan is met de rust. De verkeersbewegingen lagen in april nog maar 20 procent onder het normale niveau van 2019. Analisten bij ING pakken het weer anders aan en turven het aantal pintransacties. Daaruit blijkt dat de totale waarde van het aantal pintransacties vorige week weliswaar 6 procent lager lag dan een jaar geleden, maar dat het dieptepunt eerder lag met een daling van 30 procent. Het zijn twee totaal verschillende indicatoren die er beiden op duiden dat de economie stapsgewijs op gang komt.

HAL Trust: verkoop GrandVision op schema

HAL Trust publiceerde gisteren nabeurs zijn kwartaalupdate. Het belangrijkste nieuws daaruit is dat het tijdspad voor de verkoop van GrandVision aan Essilor/Luxxotica (voor 28 euro per aandeel) nog steeds intact lijkt. Dat betekent dat van de verkoop van het 76,72 procentsbelang tussen eind juli 2020 en eind juli 2021 afgerond moet zijn.

Al met al zag HAL de nettovermogenswaarde van de diverse belangen tussen 1 januari en 15 mei dalen met ongeveer 1.125 miljoen euro, ofwel 13,49 euro per aandeel. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de lagere aandelenkoersen van GrandVision, Boskalis en SBM Offshore. Daarmee kwam de nettovermogenswaarde van HAL eind vorige week uit op 12.569 miljoen euro. Dat is omgerekend 150,70 euro per aandeel, terwijl de koers vandaag iets boven 118 euro noteert; een korting van 21 procent ten opzichte van de werkelijke waarde.

Daarnaast konden we lezen dat HAL zijn belang in SBM Offshore heeft uitgebreid van 16,8 procent begin dit jaar naar 20,81 procent op 31 maart. De onderneming zit dus niet stil en het zou HAL wat dat betreft helemaal niet slecht uitkomen als de beurzen nog een jaar blijven liggen. Dan kan men straks, zodra al die miljarden uit de geplande verkoop binnenlopen, extra veel aankopen. Het is een prettige gedachte voor de lange termijn belegger.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

De lat lag laag

De lat lag laag

10 augustus 2020

Na een lawine van bedrijfscijfers in de afgelopen weken, zal de komende week een weldaad van rust bieden.… Meer...

Decreet verpest humeur beleggers

Decreet verpest humeur beleggers

7 augustus 2020

Het beurssentiment vanochtend in Azië was overwegend negatief. Aanleiding hiertoe zijn de oplopende spanningen… Meer...

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

6 augustus 2020

Op zo’n mooie dag als vandaag past het prima om het over zonnebrand te hebben. En dat komt goed uit want… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: