Beurzen in de ban van de midterms

Door: Jan-willem Nijkamp - 6 november 2018
Verkiezingen voor het Congres

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan. Vandaag vinden in de Verenigde Staten de zogenaamde midterm elections plaats. Eens in de vier jaar wordt er in de Verenigde Staten een nieuwe president gekozen. Daar tussenin worden er een nieuw Congres en nieuwe gouverneurs gekozen. Het is een uitvloeisel van het door de Founding Fathers gecreëerde politieke systeem van checks and balances waarbij volledige dominantie door één politieke macht wordt uitgesloten. Natuurlijk, de afgelopen twee jaar waren de president en de meerderheid van het Congres van dezelfde partij. Maar het Congres heeft een omvangrijke macht tot zijn beschikking om de president desgewenst tot de orde te roepen. Iets wat ook de Republikeinen in het Congres de afgelopen twee jaar diverse keren hebben gedaan.

Er staat wat op het spel

Deze keer staat er echter wel het één en ander op het spel. Wanneer de Democraten de meerderheid terugwinnen in ten minste één van de beide huizen in het Congres zou dat de speelruimte van de president aanzienlijk inperken. Het zou een nieuwe belastingverlaging vrijwel onmogelijk maken. Ook de voortdurende handelsstrijd met China zou wel eens snel aan zijn einde kunnen komen. En zo zijn er nog wat plannen die dan waarschijnlijk voor langere tijd de ijskast in kunnen. Feitelijk lijken deze verkiezingen dan ook uit te monden in een referendum over de president.

Een record aan kiezers en campagnegeld

In veel staten heeft zich een recordaantal kiezers geregistreerd. Het is voor de 236 miljoen kiesgerechtigden de eerste kans hun mening te geven over de regering sinds de verkiezingen van 2016. De opkomst bij midterm verkiezingen is doorgaans matig. Maar deze keer kon het wel eens de grootste opkomst in 75 jaar worden. Met naar schatting 5 miljard dollar aan campagne-uitgaven zijn het daarnaast de duurste midterms ooit. Het land gloeit van de politieke spanning. De voor- en tegenstanders van de president staan feller tegenover elkaar dan ooit. 

De Democraten liggen voor

Volgens de peilingen is het zeer waarschijnlijk dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden gaan winnen. Ze leiden de polls met ruim 8 procent. En opmerkelijk, terwijl er steeds meer mensen zich geroepen voelen om hun stem deze keer uit te brengen, is dat verschil steeds redelijk constant gebleven. De Senaat blijft waarschijnlijk Republikeins. Er staan slechts 26 zetels – van de 100 – op het spel in hoofdzakelijk Republikeinse staten. Weinig kans voor de Democraten om hier terrein te winnen deze keer. Maar zoals gezegd, een Democratische meerderheid in een van de beide Kamers is voldoende om de manoeuvreerruimte voor de president te beperken.

Wat betekent dat voor de beurs?

Historisch is een volledige dominantie – zowel de president als de beide kamers – door één partij gunstig voor de beurzen. Het geeft de president de mogelijkheid zijn beleid grotendeels uit te voeren. Maar de Amerikaanse geschiedenis wordt eigenlijk vooral gekenmerkt door gedeelde macht. De Amerikaanse kiezer is wispelturig en heeft de neiging de zittende president twee jaar na zijn verkiezing al weer op een klinkende nederlaag te trakteren. Vrijwel alle presidenten hebben hier in het verleden mee te maken gekregen. En dat pakte voor de beurs zelden rampzalig uit. Sterker nog, een zogenaamde “lame duck”, een machteloze president, pakte voor de beurzen vaak best goed uit. Beide partijen worden dan in hun ambities begrensd en het verstandige midden heeft de overhand.

Deze keer anders?

Eén en ander wordt deze keer echter bemoeilijkt omdat Trump voor een groot deel een Democratisch beleid uitvoert. Protectionisme werd altijd gepropageerd door de Democraten terwijl de Republikeinen juist de voorvechters waren van vrijhandel. Republikeinen stonden bovendien altijd pal voor solide staatsfinanciën. Maar ook op dat terrein lijkt deze regering een andere weg te hebben ingeslagen. De staatsschuld is – mede door de forse belastingverlaging – geëxplodeerd tot ongekende proporties. Niet bepaald het beleid waarop de gemiddelde Republikein zich laat voorstaan.

Laat u niet gek maken

Hoe het ook zij. U doet er verstandig aan u niet gek te laten maken door alle verkiezingsretoriek. Wie er ook in het Witte Huis woont en wie er ook de meerderheid heeft in het Congres, de economie draait door. Amerikaanse staten zijn redelijk autonoom wanneer het er op aankomt. Zie de explosie van zonnepanelen in uitgerekend Texas en de legalisering van marihuana in diverse staten. Zie ook de ontwikkeling van elektrische voertuigen in Californië. Trump of geen Trump, de Verenigde Staten gaan gewoon door. Met ondernemen en innoveren. De Verenigde Staten blijven een vruchtbare bodem voor lucratieve beleggingen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

18 april 2019

Vanochtend maakte het grootste voedingsconcern ter wereld de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend.… Meer...

De beste beleggers staan niet aan wal

De beste beleggers staan niet aan wal

17 april 2019

Beleggers keken met meer dan normale belangstelling uit naar de groei van het bruto binnenlands product… Meer...

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

16 april 2019

Telecombedrijven in de hele wereld maken zich op voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: