Auteur: Jan Bouius         Datum: 03-08-2022

Blijkt Saoedi-Arabië gevoelig voor Biden’s charmeoffensief?

Het omstreden bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan liet gisteren de gemoederen niet onberoerd. Dat was op de beursvloer ook te merken. Beleggers realiseerden zich opeens weer dat naast de hoge inflatie, verkrappende centrale banken, Poetin en Covid-19, er ook nog iets speelt in de wereld en wel dat wat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt genoemd.

Dat Wall Street gisteren dan ook een stapje terug moest doen is zo bezien niet zo verwonderlijk. Maar laten we Nancy Pelosi hiervoor niet alle ‘credits’ geven. Ook havikachtige geluiden van doorgaans als duiven bekendstaande leden van de Fed deden een duit in het zakje. Mary Daly van de San Francisco Fed zei in een gesprek op LinkedIn dat alle Fed-leden verenigd zijn in de strijd voor prijsstabiliteit en dat ze gezien de inflatie van 9,1 procent nog een lange weg te gaan hebben. Soortgelijke geluiden kwamen er uit de mond van Charles Evans, voorzitter van de Chicago Fed, die een volgende renteverhoging van 75 basispunten niet uitsluit. Vanmiddag is het de beurt aan James Bullard, Patrick Harker, Mary Daly en Tom Barkin om hun visie op de huidige stand van zaken te geven.

Belangrijker vandaag is echter de maandelijkse vergadering van de OPEC+. Niet dat er veel van verwacht wordt, maar wie weet heeft het charmebezoek van president Biden aan Saoedi-Arabië halverwege juli toch impact. Saoedi-Arabië is een van de weinige landen die nog iets van reservecapaciteit over heeft. Nu vanochtend bekend werd dat de Amerikaanse wapenfabrikanten Raytheon en Lockheed Martin voor 5 miljard dollar aan raketafweersystemen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten mogen leveren ben je toch geneigd om te denken ‘voor wat hoort wat’. Een onverwachte verhoging van de productie zou de olieprijs naar beneden duwen waardoor de inflatie wat zou kunnen dalen.

Occidental Petroleum beter dan verwacht

Occidental Petroleum, het best presterende aandeel uit de S&P 500 dit jaar met een stijging van 125 procent, publiceerde gisteravond nabeurs de kwartaalresultaten. Het schalieoliebedrijf, waarin Warren Buffett met zijn Berkshire Hathaway een belang van 19,5 procent heeft opgebouwd, rapporteerde een beter dan verwachte winst van 3,2 miljard dollar, ofwel 3,16 dollar per aandeel. De consensus lag op 3,07 dollar per aandeel. Ook de omzet van 10,7 miljard dollar pakte beter uit dan de verwachte 9,95 miljard dollar.

De afgelopen jaren lag de focus bij Occidental vooral op het afbouwen van schulden, nadat in 2019 Anadarko Petroleum werd overgenomen voor 57 miljard dollar inclusief schulden. Met de kennis van nu was dat gezien de ontwikkeling van de olieprijs in 2020 nog niet de meest gunstige timing… Van de in de afgelopen 18 maanden behaalde vrije cashflow van 16,3 miljard dollar besteedde Occidental dan ook 14,9 miljard dollar aan schuldreductie. Alleen al in het laatste kwartaal werd 4,8 miljard dollar afgelost. Had Occidental begin 2021 nog 57 procent netto schuld ten opzichte van de ondernemingswaarde, eind juni was dat percentage al geslonken tot 23 procent. In de loop van het jaar zal dit nog onder de 20 procent zakken.

Daarmee is er voor Occidental een nieuwe periode aangebroken. De onderneming zal zich in navolging van andere oliemaatschappijen meer en meer gaan focussen op het creëren van aandeelhouderswaarde. Dat zal ook Warren Buffett zeer zeker een plezier doen. Het eerste aandelen inkoopprogramma ter grootte van 3 miljard dollar is al gelanceerd.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten