Bommen en granaten

Door: Martine Hafkamp - 16 april 2018

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden in een gezamenlijk optreden van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk doelen in Syrië gebombardeerd. Het was, zoals bekend, een reactie op de vermoedelijke chloorgasaanval van de Syrische president Assad op het plaatsje Douma. Volgens de Britse minister van defensie Gavin Williamson was de aanval op chemische fabrieken succesvol. Rusland reageerde echter als door een wesp gestoken en ook Iran veroordeelde de aanval. Desondanks kreeg Rusland weinig medestanders toen het afgelopen zaterdag tijdens de spoedzitting van de veiligheidsraad een resolutie indiende waarin gesteld werd dat de aanval in strijd was met het internationale recht en de beginselen van de Verenigde Naties.

Dat beleggers zich weinig aantrekken van (geo)politieke spanningen bleek direct zondag. De beurzen in het Midden-Oosten stonden, op die van Israël na, op winst. Na de stevige winsten van vorige week die de prijs voor een vat olie op het hoogste niveau in drieënhalf jaar deed uitkomen, daalde de waarde na de daadwerkelijke aanval op Syrië.

Japan sloot vanmorgen weliswaar hoger, maar de andere Aziatische beurzen eindigden in de min. Dat China lager koerste, is niet zo verwonderlijk. Beleggers zijn wat huiverig voor de mogelijke gevolgen van de importtarieven zoals die door Trump zijn afgekondigd.

Cijferseizoen barst los

De Europese beurzen begonnen eveneens, zij het bescheiden, positief aan de nieuwe handelsdag. Uiteindelijk gaat het op de financiële markten natuurlijk om de bedrijven en de omzet en winst die er gerealiseerd wordt. In dat licht zal er veel afhangen van de resultaten die de ondernemingen de komende weken bekend zullen maken. Voor cliënten van Fintessa kijken wij deze week met meer dan gemiddelde belangstelling naar de resultaten en vooruitzichten van IBM, Rio Tinto en Nestlé.

Laden maar

Buiten het cijfergeweld springt er nog iets anders in het oog. Door een sterk toenemende vraag en een sterke opbouw van de lithiumvoorraad door China wordt de interesse voor de lithiumreserves die in Europa aanwezig zijn, groter. Europese ondernemingen gebruiken op het moment ongeveer 25% van de wereldwijde hoeveelheid lithium die wordt geproduceerd, maar een groep Chinese ondernemingen heeft voor zichzelf al zo goed als alle productie van Australische en Zuid Amerikaanse mijnen vastgelegd. En daar wordt bijna al het lithium dat voor oplaadbare batterijen nodig is, gedolven. Daardoor wordt de roep om het (her)openen van Europese mijnen luider. Het is goed nieuws voor onze belegging in Rio Tinto. Deze mijnbouwer heeft immers een lithiummijn in Servië.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

13 december 2018

De Italiaanse beurs steeg gisteren met een kleine 2% en vandaag begon men met een winst van ruim 1% op… Meer...

Er zit muziek in vandaag

Er zit muziek in vandaag

12 december 2018

De muziekdienst Tencent Music krijgt vandaag een notering aan de beurs van New York. De beursgang levert… Meer...

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

11 december 2018

Vorige week raakte de correctie op de beurzen in een versnelling. Eén van de redenen zou de verdere afvlakking… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: