Buy in May but remember to stay till December

Door: Jan-willem Nijkamp - 15 mei 2018
Herstel verloopt voorspoedig

De beurzen zijn zich wereldwijd nog aan het herstellen van de correctie van het vroege voorjaar. Zo zijn de AEX en de S&P 500-index nog maar een paar procent verwijderd van hun hoogtepunten uit januari. Een herstel dat grotendeels werd gedragen door uitstekende resultaten van de bedrijven in het eerste kwartaal. Zo realiseerden de bedrijven uit de S&P 500 tot op heden een winstgroei van maar liefst 24,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Beleggers reageren echter nog enigszins terughoudend. Mede ingegeven door de gedachte dat het nu weliswaar erg goed lijkt te gaan maar hoe lang blijft dit nog zo? 

Forse belastingverlaging

Want een ieder weet maar al te goed dat het met name de forse belastingverlaging is geweest die deze winstexplosie heeft veroorzaakt. En dat tegen de achtergrond van een centrale bank die al enige tijd – zij het mondjesmaat – bezig is zich uit de markten terug te trekken. Zo beschouwd lijkt het voor beleggers wellicht verstandig iets voorzichtiger te gaan opereren. Al was het maar omdat met de maand mei tevens een wat rustiger periode op de beurs is aangebroken. Normaal gesproken keren beleggers pas in de maand september weer met goede moed terug op de beurs. Het gezegde luidt niet voor niets “Sell in May and go away , but remember to be back in September”.

Buy in May?

Echter, dit jaar zou men het gezegde misschien kunnen omdopen in “Buy in May, but remember to stay till December”. Van waar dit optimisme? Wel, misschien hierom. De historische belastingverlaging in de VS heeft bedrijven er namelijk ook toe aangezet hun aandelen inkoopprogramma’s verder op te voeren. Zo kondigde ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijf Apple alleen al een nieuw inkoopprogramma ter grootte van 100 miljard dollar aan. Maar Apple is niet de enige die heeft besloten zijn overtollige kaspositie aan het werk te zetten.

Een dividendrendement van 5 procent

Zo schat Goldman Sachs in dat de 500 bedrijven uit de S&P 500 gezamenlijk voor een bedrag aan 650 miljard dollar aan eigen aandelen willen gaan inkopen dit jaar. Dat zou het huidige nog staande record van 589 miljard dollar uit 2007 verpletteren. Bedenk dat de marktwaarde van de S&P 500 momenteel zo’n 23.000 miljard dollar bedraagt. Het inkoopprogramma komt dus neer op een verkapte dividenduitkering van zo’n 3 procent aan de aandeelhouders. Voeg daar het huidige dividendinkomen op de S&P 500 van 1,9 procent bij en ziedaar, je hebt een rendement van rond de 5 procent op jaarbasis. Vergelijk dat eens met de rente op een tienjaars staatsobligatie in de VS die 3 procent rendeert. Wie zei hier ook al weer dat Amerikaanse aandelen duur waren? Tsja, duur? Met een rendement van 5 procent?

Buffett

’s Werelds meest gerenommeerde belegger Warren Buffett werd enige tijd wat sceptisch aangekeken toen bekend werd dat hij een positie in Apple had genomen van niet minder dan 75 miljoen aandelen. Wel, het voorgenomen inkoopprogramma van Apple verklaart veel. “I am delighted to see them repurchasing shares”. “I love the idea of having our 5 procent or whatever it is, maybe grow to 6 or 7 percent without our laying out a dime”. Maar Apple is zoals gezegd niet het enige bedrijf met grootse plannen. Met name van de grote banken wordt ook het een en ander verwacht. Na de aangekondigde stresstest in juni wordt verwacht dat de grote banken als Citigroup en JPMorgan Chase de ruimte hebben om tot 10 procent van hun uitstaande aandelenkapitaal terug te kopen. Dat gevoegd bij het bestaande dividendrendement zou beleggers een mooi beleggingsresultaat kunnen gaan opleveren. Bedrijven die nog geen plannen in deze richting hebben maar wel de ruimte hebben voor stevige inkoopprogramma’s zijn Buffett’s eigen Berkshire Hathaway en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Buy back bonanza

Hoe dan ook, er staat beleggers in de VS dit jaar nog een waar Buy Back Bonanza te wachten. Dat zou normaal gesproken de beurs nog een extra zetje kunnen geven. Na een jarenlange stierenmarkt zijn Amerikaanse aandelen weliswaar niet aan de goedkope kant, maar een dividendrendement van zo’n 5 procent is toch niet te versmaden. Uiteraard spelen ook andere factoren een rol in het beleggingsklimaat, maar het aangekondigde inkoopprogramma draagt in ieder geval bij. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Beleggers trappen op de rem

Beleggers trappen op de rem

23 januari 2019

Mede naar aanleiding van de neerwaartse bijstelling van het IMF van de economische groeiverwachtingen… Meer...

Algoritmes op de beurs, een vloek of een zegen?

Algoritmes op de beurs, een vloek of een zegen?

22 januari 2019

De laatste weken van het toch al rumoerige beleggingsjaar 2018 werden gekenmerkt door hevige volatiliteit… Meer...

We gaan nog even door…

We gaan nog even door…

21 januari 2019

Vandaag is het Martin Luther King Day en blijven de Amerikaanse beurzen gesloten. Europa moet het daarom… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: