Coronavirus doet ijzerertsprijs flink stijgen

Door: Krist Plaizier - 21 mei 2020

President Jair Bolsonaro van Brazilië doet de huidige coronapandemie nog steeds af als een ‘griepje’. Van flink ingrijpen ter voorkoming van verspreiding van het virus wil hij dan ook zo min mogelijk weten. Het gevolg is dat covid-19 welig tiert in Brazilië. Het land heeft bijna 272.000 besmettingen, het op 2 landen na hoogste aantal ter wereld. Vooral in de favelas, de sloppenwijken, waar de mensen heel dicht op elkaar wonen, zijn heel veel mensen besmet geraakt, ernstig ziek of zelfs overleden. Het virus kwam in het land via de rijke Brazilianen. Maar waar zij de middelen en de kans hebben om verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben de armste Brazilianen dit niet. Zij moeten werken als schoonmaakster, pool-boy of chauffeur, anders is er geen inkomen. En als de president dan zegt dat het prima is om de straat op te gaan en om aan het werk te gaan, … Tja.

Mijnbouwers die voor het, veelal, smerige en zware werk hun arbeidskrachten ronselen in deze favelas zitten met de handen in het haar. Als gevolg van ziekte, overlijden of simpel gewoon angst om besmet te raken, komen veel arbeidskrachten niet meer naar hun werk en blijft het werk liggen. Na Australië is Brazilië de grootste ijzerertsproducent van de wereld. Maar waar in Australië veel van de winning al geautomatiseerd verloopt, is dit in Brazilië zeker nog niet het geval. Veel komt hier nog neer op menskracht. Nu deze grotendeels ontbreekt, kan het erts niet gewonnen worden. Deze maand wordt er naar verwachting 25 procent minder erts verscheept vanuit Brazilië. Analisten vrezen dan ook een tekort aan ijzererts, net nu de grootste gebruiker China de economie weer opstart en grote honger heeft naar grondstoffen.

Zoals gebruikelijk in geval van schaarste stijgt de prijs. Zo ook van ijzererts. Sinds begin april is de ijzerertsprijs met 20 procent gestegen naar de hoogste koers in 7 maanden. De hoge prijs van ijzererts is geen prettig bericht voor de staalproducenten, die het toch al erg lastig hebben door de lockdowns wereldwijd. Vooral de stilgelegde productie van auto’s raakt hun stevig. Maar voor de mijnbedrijven is een hoge prijs zeer welkom. Rio Tinto, één van de grootste producenten ter wereld, schat in dat de hogere prijs zorgt voor 2 miljard dollar aan extra cashflow. Overigens wint Rio Tinto de ijzererts voornamelijk in Australië en Canada. Prettig voor onze cliënten, want Fintessa belegt voor hen in Rio Tinto. De kans op een voortzetting van het ruime dividendbeleid neemt hiermee immers toe. Afgelopen tijd verkocht Rio Tinto haar belangen in steenkolenmijnen vanuit een duurzaamheidsgedachte. De opbrengsten van de verkopen vloeiden grotendeels naar de beleggers in Rio Tinto via het gebruikelijke dividend, extra dividend en het inkopen van eigen aandelen. Omdat Rio Tinto geen steenkolen meer wint, staat het ook niet op de verkooplijst van het Noorse staatsfonds, de grootste belegger ter wereld, dat onlangs enkele mijnbouwers hierom in de ban deed.

Geen Chinese beursnoteringen meer in Amerika?

Gisteravond is de Amerikaanse Senaat akkoord gegaan met een wetsvoorstel, waarmee de notering van Chinese bedrijven aan de Amerikaanse beurzen op het spel is komen te staan. Het voorstel gaat nu ter goedkeuring naar het Huis van Afgevaardigden.

Met het wetsvoorstel willen de politici de jarenlange zorgen wegnemen over de betrouwbaarheid van de Chinese bedrijfscijfers. Onlangs kwam er weer een nieuw boekhoudschandaal naar buiten dat bewijst dat Chinese cijfers niet altijd te vertrouwen zijn. Het Chinese Luckin Coffee, dat vorig jaar in notering kwam met een marktkapitalisatie van zo’n 4 miljard dollar, moest bekennen voor honderden miljoenen aan valse inkomsten te hebben gerapporteerd. Maar ook de huidige, dankzij Republikein Trump weer oplopende, spanningen tussen de Verenigde Staten en China zullen zeker een rol gespeeld hebben in de Senaat waar de meerderheid Republikeins is.

Het wetsvoorstel regelt dat wanneer Chinese bedrijven een notering wensen aan een Amerikaanse beurs, zij hun boeken zullen moeten laten nakijken door Amerikaanse accountants. Deze accountants moeten garanderen dat de bedrijven voldoen aan de ‘globale standaarden’ en niet onder controle staan van een buitenlandse (Chinese) regering. Ook wordt het de bedrijven verplicht een ‘speciale adviseur’ aan te stellen die bekend is met de toezichtregels. De eis dat de bedrijfswaarde minimaal 25 miljoen dollar moet bedragen lijkt mij niet zo’n probleem. Overigens moeten de Amerikanen wel uitkijken met hun eisen. Met een notering aan de Londense beurs hebben de Chinezen immers een prima alternatief in de tas. Vrijwel elke Chinese bank heeft een vestiging in Londen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Decreet verpest humeur beleggers

Decreet verpest humeur beleggers

7 augustus 2020

Het beurssentiment vanochtend in Azië was overwegend negatief. Aanleiding hiertoe zijn de oplopende spanningen… Meer...

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

6 augustus 2020

Op zo’n mooie dag als vandaag past het prima om het over zonnebrand te hebben. En dat komt goed uit want… Meer...

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

5 augustus 2020

Niet alleen qua bedrijfskleding begint supermarktketen Albert Heijn steeds meer op KLM te lijken, ook… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: