De blik vooruit

Door: Martine Hafkamp - 29 juni 2020

Het tweede kwartaal zit er bijna op en dus gaat de blik van beleggers langzaam maar zeker weer in de richting van de komende ronde bedrijfsresultaten. De verwachtingen zijn bijzonder laag gespannen, omdat in het bijna afgelopen kwartaal de lockdowns werden afgekondigd. Nu al weten we dat die in het merendeel van de gevallen te lijden zullen hebben onder de gevolgen van de coronacrisis. In de Verenigde Staten verwacht Factset een winstdaling van 43 procent. Dat is nogal wat. Sommige bedrijven en sectoren (de zogenaamde stay-at-home-stocks) zullen met redelijk tot zelfs goede cijfers komen.

Verder gaat het er vooral om in hoeverre beleggers door de bedrijven duidelijk gemaakt kan worden dat de winstdaling slechts van tijdelijke aard is. Een groot deel van hen zal zich waarschijnlijk onthouden van het afgeven van een verwachting. Wanneer er een herstel aan de horizon gloort, zullen beleggers vertrouwen in de onderneming blijven houden. De taak van het management tijdens het komende cijferseizoen zal dan ook zijn: een vertrouwen wekkende outlook afgeven, ondanks het feit dus dat al een aantal van hen heeft aangegeven zich daar niet aan te willen wagen. Degenen die niet hebben aangegeven af te zien van het afgeven van een verwachting en bij de publicatie van de resultaten daar alsnog niet toe in staat zijn zullen afgeslacht worden. Maar, zoals het er nu naar uitziet zijn de verwachtingen van de winsten zo laag dat er ruimte is voor meevallende berichten. De uitzondering daarop zijn juist de coronawinnaars (technologiefondsen) waarvan de afgelopen tijd de koersen zijn doorgestegen. Die hebben te maken met hogere verwachtingen.

In de Verenigde Staten zijn dat wel de grootste bedrijven (de Big Five; Apple, Alphabet, Amazon, Facebook en Microsoft) al is het bij Alphabet en vooral Facebook interessant om te zien hoeveel last zij hebben van dalende advertentieverkopen. Zo heeft Facebook te maken met een ware advertentieban doordat een groeiend aantal ondernemingen gehoor geeft aan de oproep niet te adverteren bij ondernemingen die te weinig doen aan het verwijderen van misleidende of haatdragende posts. Alphabet heeft te maken met het wegvallen van een aantal adverteerders als bijvoorbeeld Booking Holdings. Die onderneming heeft het advertentiebudget als gevolg van de coronacrisis immers fors teruggeschroefd. Zo zijn er wel meer grote partijen die in de huidige tijd op de kleintjes letten.

Wat beleggers echter nooit moeten vergeten is waarom je aandeel van een onderneming koopt. Dat is niet om de winsten die ze in het verleden hebben behaald, maar juist om mee te kunnen delen in de toekomstige winsten. Wat dat betreft maken die tweede kwartaalcijfers die er nu aankomen niet zoveel uit. Ze zijn slecht vergeleken met een jaar geleden, of vergeleken met het 1e kwartaal toen de lockdowns nog niet zoveel impact hadden. Vergeet daarom eigenlijk maar gewoon 2020 en probeer je als belegger een beeld te vormen van de winsten van volgend jaar.

Veiling 5G van start

In dat licht is het interessant dat in Nederland de veiling van de 5G-frequenties van start is gegaan. Hoewel er geen spectaculaire opbrengsten worden verwacht, zijn de verwachtingen rond 5G natuurlijk wel hooggespannen. Met de komst van 5G neemt de snelheid van dataverkeer in hoge mate toe. Hierdoor komen nog meer toepassingen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online gaming, zelfrijdende auto’s en verdergaande robotisering. Het zijn trends waar beleggers op in kunnen spelen binnen een goed gespreide portefeuille.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: