De eerste klap is een daalder waard

Door: Joop van de Groep - 19 juli 2019

Voor het eerst in acht jaar tijd is het aantal abonnees van Netflix gedaald met 130.000 in het afgelopen kwartaal in de Verenigde Staten. Wereldwijd kwamen er 2,7 miljoen abonnees bij. Maar de groei blijft ver achter bij de eigen verwachtingen van 5 miljoen nieuwe abonnees. Volgens het media entertainment bedrijf is de belangrijkste oorzaak van de zwakke groei de prijsverhoging van het maandabonnement van $ 10,99 naar $ 12,99 in de Amerika. Een andere oorzaak van de groeivertraging was het karige aanbod van nieuwe series en films de afgelopen periode en niet zo zeer de toegenomen concurrentie van onder andere Disney Plus en Apple TV. Beleggers in het aandeel Netflix dachten daar toch iets anders over. De tegenvallende aanwas van nieuwe abonnees en het voornemen van Netflix om ook de prijzen van de maandabonnementen in Europa te verhogen, zorgde voor een verkoopgolf van de aandelen Netflix. Het aandeel sloot maar liefst 10% lager. Ondanks de flinke afstraffing gisteren is het rendement dit jaar 21%, iets minder dan de Nasdaq met een rendement van bijna 24% dit jaar.

Academische bespiegelingen

De tegenvaller bij Netflix zorgde voor een aarzelende start op Wall Street. De stemming werd positief beïnvloed door de uitlatingen van John Williams, gouverneur van de New York Fed. Volgens Williams loont het om snel te handelen met een renteverlaging bij de eerste tekenen van economische tegenwind. Wanneer de hoeveelheid middelen om monetair te stimuleren beperkt is, is de eerste klap een daalder waard. Een woordvoerder van de Fed meldde dat de speech van Williams gezien moet worden als ‘academische bespiegelingen’. Beleggers interpreteerden de woorden van de gouverneur als een voorbode van een renteverlaging later deze maand.

Microsoft meest waardevol

Gisteren kwam Microsoft nabeurs met de financiële resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019. De kwartaalomzet steeg met 12% op jaarbasis naar $ 33,7 miljard en de nettowinst is uitgekomen op $ 13,2 miljard. Hiermee zette Microsoft een record jaarwinst in de boeken. Na de publicatie van de vorige kwartaalcijfers op 25 april jl. was Microsoft na Apple en Amazon het derde Amerikaanse bedrijf dat qua marktwaarde door het biljoen dollar schoot. Vorig jaar introduceerde Microsoft de succesvolle nieuwe laptop Surface Go. De verkoop van deze laptop steeg het afgelopen kwartaal met 14%. Volgens ingewijden komt Microsoft in oktober met een vernieuwde versie van de Surface Pro en Surface Book.

De doorgaans lucratieve gaming-activiteiten van Microsoft lieten het dit keer afweten. De omzet daalde met 10% als gevolg van de matige verkopen van de Xbox. Overigens komt deze daling niet onverwacht want Microsoft is aan het voorsorteren op xCloud game streamingdienst waarbij gebruik gemaakt gaat worden van de krachtige servers van de Azure-datacenters.

De grootste bijdrage aan de omzetgroei kwam uit de clouddienstverlening met een stijging van 39%. Het verleggen van de focus van het besturingssysteem Windows naar de clouddienstverlening legt het bedrijf geen windeieren. Het aandeel Microsoft gaat ruim 3% hoger openen waardoor de marktwaarde uitkomt op 1,08 biljoen dollar. Microsoft is op dit moment het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf wereldwijd.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

 

Meer relevante berichten

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

24 januari 2020

Zoals vooraf werd verwacht liet de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongemoeid. De depositorente… Meer...

Nederlandse economie blijft groeien

Nederlandse economie blijft groeien

23 januari 2020

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Een neergang van de industrie in Duitsland? Een… Meer...

Virus nog weinig vat op de beurs

Virus nog weinig vat op de beurs

22 januari 2020

De angst voor een uitbraak van het Corona-virus hield de beurzen heel even in z’n greep, maar al gauw… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: