De groei is er nog niet uit

Door: Demi van Spronssen - 10 november 2017

Elke foto die wij nemen, video die wij schieten of document dat wij bewerken wordt automatisch geüpload naar de Cloud. Maar werken in de Cloud is alleen mogelijk door de grote kracht van datacenters. De vraag naar Cloudservers groeit nog steeds, dat bewees Equinix al tijdens de laatste kwartaalcijfers. Gisteravond kwam hier opnieuw een bevestiging van toen NVIDIA de cijfers over het derde kwartaal bekend maakte.

Kracht achter datacenters

NVIDIA zag de omzet uit datacenters verdubbelen ten opzichte van het tweede kwartaal en verwacht dat de groei de komende tijd aanhoudt. Een vergelijkbare outlook die ook Equinix, Microsoft en Google al gaven. NVIDIA is niet alleen de eigenaar van datacenters, het produceert ook de chips en processors die nodig zijn om het systeem werkend te krijgen. Volta, NVIDIA’s processor voor artificial intelligence, wordt door bijna alle grote Cloudaanbieders gebruikt. Aanbieders zoals Google, Amazon, Alibaba, Baidu en Tencent, die allemaal een groei van hun Cloud laten zien.

Het aandeel NVIDIA is alleen al dit jaar met meer dan 100% gestegen, als we de voorbeurs koers van vandaag meenemen. Ook onze klanten profiteren van deze groei want NVIDIA is een van de grootste posities in de Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.

Slachtoffer van eigen succes

Microsoft en Google, respectievelijk de nummer 2 en 3 Cloudaanbieders, lijken snel meer marktaandeel te kunnen pakken op Amazon. Amazon is verreweg de grootste aanbieder van Cloudproducten en diensten maar lijkt nu geraakt te worden door haar eigen succes. De overname van Whole Foods heeft ervoor gezorgd dat Amazon een concurrent wordt in de supermarktsector. Kroger, een van de grootste supermarktketens in de VS, ziet dit het als een probleem en kiest er dan ook voor om Cloudiensten af te nemen bij Microsoft. De CEO van Kroger zei in een interview: "For obvious reasons competitively, it doesn't make sense for us to do a ton to help grow that business for them,". Amazon wil in steeds meer sectoren voet aan de grond krijgen maar kan daardoor een slachtoffer worden van haar eigen succes. Microsoft’s Azure platform groeide in het derde kwartaal met 90% op jaarbasis. Als meer bedrijven op dezelfde manier gaan handelen als Kroger dat doet, dan is dat positief voor Microsoft en Google en uiteindelijk ook voor NVIDIA en Equinix.

Boskalis

Boskalis heeft vanochtend voorbeurs een marktupdate over het derde kwartaal gegeven. Ondanks “aanhoudend moeilijke omstandigheden” handhaaft het bedrijf zijn eerder uitgesproken winstverwachting over het tweede halfjaar. Boskalis heeft nog steeds last van de crisis in de offshore markt. Bij de baggerdivisie was de omzet licht hoger dan in het eerste halfjaar.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: