De oude economie vecht terug

Door: Jan-willem Nijkamp - 12 februari 2019
Tech rules

De beleggingsindustrie is al vele jaren in de ban van de soms fenomenale opmars van een aantal technologiereuzen. De namen zijn zo langzamerhand bij eenieder wel bekend. Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon spreken met hun buitenproportionele koerswinsten van de laatste jaren zonder meer tot de verbeelding. Beleggers struikelden over elkaar heen in hun verwoede pogingen deze aandelen te bemachtigen. Zeker wanneer ze de indices bij wilden houden. Want deze techgiganten maken daar zo’n belangrijk onderdeel van uit dat iedere belegger ze wel moet hebben om niet achter te blijven.

Oude iconen

In de schaduw van dit technologiegeweld is een aantal stoffige oude iconen van de Amerikaanse beurs bezig aan een opmerkelijke revival. Een zevental grootheden uit een soms erg ver verleden is bezig aan een mooi beursjaar. De zeven dinosaurussen hebben een aantal eigenschappen gemeen. Zo maakten – of maken – United States Steel, Alcoa, General Electric, General Motors, American International Group, A T & T en IBM deel uit van ’s werelds bekendste beursindex, De Dow Jones.

Comeback na enorme dreun

Daarnaast heeft de koers van alle zeven de afgelopen jaren een behoorlijke aderlating ondergaan. Allen maakten een zwaar 2018 door waarin hun koersen nog dieper wegzakten. Alle zeven zitten sinds de jaarwisseling echter weer mooi in de lift. En niet zo’n beetje ook! Waar de Dow Jones-index zelf dit jaar zeven procent in waarde steeg liepen de koersen van de dinosaurussen gemiddeld met ruim 14 procent op. Uitschieters zijn U.S. Steel met een winst van 20 procent en General Electric met niet minder dan 29 procent. Is dit een laatste stuiptrekking van een aantal reeds afgeschreven grootheden of het begin van een herstel van oude glorie?

Miskleunen en reddingsoperaties

AIG verzekerde zo’n beetje alle twijfelachtige financiële producten totdat de zwaarste beurscrisis van de laatste 80 jaar het bedrijf vrijwel van de aardbodem veegde. De verzekeraar – ooit ’s werelds grootste - moest door de staat gered worden. Een reddingsoperatie waaronder de zittende aandeelhouders zwaar te lijden hadden. General Electric zag te laat in dat het tijdperk van de grootschalige energiecentrales voorbij was. Van wat ooit het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld was bleef niet meer dan een schim over.

Metalen geen graadmeter meer

U.S. Steel en Alcoa kwamen tot de onaangename ontdekking dat de zware metalen industrie ook veel van zijn oude luister verloren had. Hoewel de staal- en aluminiumconsumptie wereldwijd nog steeds groeit is de metaalsector niet meer de economische barometer van weleer. De Chinese concurrentie heeft hard huisgehouden. General Motors moest net als AIG door de staat gered worden van een faillissement. Eens ’s werelds grootste autofabrikant, maar nu bezig aan een opmerkelijke turnaround richting een moderne producent van elektrische zelfrijdende auto’s.

Big Blue en Ma Bell

IBM miste de slag tijdens de wereldwijde switch van mainframes naar personal computers. Met de recente overname van Red Hat doet Big Blue nu weer een poging tot de grootmachten van de cloud te mogen behoren. Telecomaanbieder A T & T, ook wel bekend als Ma Bell, de moeder aller telecoms, heeft ook zijn dinoveren afgeschud. Het is nog steeds één van de grootste bedrijven van de Verenigde Staten, maar ondergaat een groot veranderingsproces naar een moderne dataleverancier.

Zeven dinosaurussen op weg naar nieuwe glorie?

Alle zeven hebben zo hun eigen problemen, maar beleggers lijken er weer een beetje vertrouwen in te hebben gekregen dat deze dinosaurussen een beetje van hun vergane glorie kunnen terugwinnen. Voor een aantal van hen ziet de toekomst er opeens weer een stuk zonniger uit. Het blijft uiteraard de vraag of er in een hypermoderne dierentuin vol innovatieve diersoorten een plaats kan worden ingeruimd voor een aantal stokoude dinosaurussen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: