Auteur: Krist Plaizier Datum: 29-12-2020

De politieke risico’s van uw aandelenbezit

Toen Fintessa in november 2019 de aandelen van techinvesteeerder Prosus opnam in de portefeuilles, was het beleggingscomité van Fintessa zich bewust van het politieke risico dat het nam met dit aandeel. Hiermee waren we immers al eerder geconfronteerd. Dat was met ons belang in het in de Verenigde Staten genoteerde Chinese aandeel Tencent, dat we inruilden voor het belang in Prosus. De Amerikaanse notering van Tencent liep het gevaar doorgehaald te worden als gevolg van de harde opstelling ten opzichte van alles wat uit China kwam onder de regering Trump. En nog altijd is dit gevaar niet geweken nu er begin december een wet werd aangenomen in het Amerikaanse Congres. De wet regelt het mogelijk schrappen van beursnoteringen van Chinese aandelen in de Verenigde Staten indien deze bedrijven hun boeken niet laten controleren door Amerikaanse accountants.

Fintessa wilde deze mogelijkheid voor zijn. Maar tevens wilden wij wel belegd blijven in Tencent voor onze relaties omdat we van dit grootste internetconcern van Azië hoge verwachtingen hebben. De komst van het Zuid-Afrikaanse Naspers naar de Amsterdamse beurs bood daartoe de gelegenheid. Met de afsplitsing van de internetbelangen van Naspers, waaronder een groot belang in Tencent, in de nieuwe notering Prosus konden we indirect belegd blijven in Tencent en kregen we er bovendien andere kansrijke internetbeleggingen (bijvoorbeeld in Delivery Hero) gratis bij. Het belang in Tencent van Prosus was (en is) immers meer waard dan de totale marktkapitalisatie van Prosus.

Alibaba

Het politieke risico van een mogelijk schrappen van een Amerikaanse beursnotering door Trump werd hiermee vermeden, maar een ander politiek risico bleef bestaan. En dat is het gevaar dat de Chinese politiek de ondernemingsvrijheid van Tencent zou inperken. Dit risico lijkt momenteel op te spelen. Niet direct met Tencent, maar wel met dat andere Chinese megaconcern, Alibaba. De voormalige CEO en oprichter Jack Ma heeft met bepaalde uitspraken de toorn van de Chinese politiek over zich afgeroepen en daarvoor moeten zijn ondernemingen nu bloeden. Eerst werden de overheidsregels verder aangetrokken voor Chinese bedrijven die zich bezig houden met betalingsverkeer zodat de beursgang van Ant Group (waar Alibaba een groot belang in heeft) op het laatste moment moest worden afgeblazen. En afgelopen weekend werd bekend dat de Chinese centrale bank van Ant Group eist dat het stopt met particuliere leningen en vermogensbeheer en zich beperkt tot het aanbieden van betaaldiensten.

Maar ook Alibaba zelf krijgt momenteel meer aandacht van de Chinese autoriteiten dan dat ze lief is. Afgelopen donderdag meldden Chinese mededingingsautoriteiten dat men Alibaba zou gaan onderzoeken op misbruik van zijn krachtige marktpositie. De koers van het aandeel reageerde als door een wesp gestoken: het in de Verenigde Staten genoteerde aandeel daalde met 13,3 procent op de laatste handelsdag voor Kerst. Gisteren waren beleggers tijdens de kerstdagen bijgekomen van de ergste schrik en sloot het aandeel lichtjes in de plus. De daling van Alibaba, en vooral de reden waarom, trok echter ook andere Chinese aandelen mee naar beneden. Er verdween zo’n 200 miljard dollar (!) aan beurswaarde bij de diverse Chinese noteringen in de Verenigde Staten. Onder andere bij Tencent dat, in de twee handelssessies na het uitkomen van de berichten aangaande Alibaba, met zo’n 8 procent daalde. Maar vanochtend herstelde de ook koers van dit aandeel weer; er kwam 2,2 procent bij in Hongkong.

Hoewel het belang van Prosus in Tencent meer waard is dan de totale marktkapitalisatie van het Amsterdamse hoofdfonds, stond de koers van Prosus ook onder druk. Logischerwijs was de daling wel minder, slechts 4,5 procent. Maar nu beleggers zien dat Alibaba en Tencent weer in koers herstellen, wordt Prosus ook weer gekocht vandaag. Op het moment van schrijven was het de grootste stijger in de AEX met een plus van 1,8 procent. Zoals wij gisteren al schreven op deze plaats, zijn wij ons bewust van het politieke risico van de aandelen Prosus maar zien wij voldoende kansen voor het bedrijf en houden wij het stevig vast. Politiek risico of niet.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten