De week van Trump?

Door: Martine Hafkamp - 11 juni 2018

Deze week staat de veelbesproken ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en z’n Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un op het programma. Het eigen vliegtuig van Kim was te oud en te gammel. Daarom mocht hij van de Chinezen een Boeing 747 lenen, niet toevallig eenzelfde toestel als de Air Force One, om eerder dan Trump in stijl in Singapore te arriveren. Dat China de helpende hand heeft toegestoken is niet toevallig. Kim en de Chinese leider Xi hebben elkaar sinds maart al twee keer ontmoet. Bovendien staat China zeer afwijzend tegen de Amerikaanse korte termijn politiek van handelsbelemmeringen.

Of de ontmoeting morgen, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn, echt historisch wordt moet nog worden bezien. Trump heeft al laten weten dat hij binnen vijf minuten weet wat voor vlees hij in de kuip heeft met Kim en dat hij zo weer vertrekt als het hem niet bevalt.

Van dat laatste heeft Trump het afgelopen weekend al een voorproefje gegeven. Toen had hij immers de top van de G7 in Canada op de agenda staan. Daar gooide hij de zoveelste steen in het water door te stellen dat Poetin eigenlijk ook uitgenodigd zou moeten worden. Hij kreeg zo maar steun van de nieuwe Italiaanse premier Conte. Het was koren op de molen van Poetin die zich gelijk als gastheer voor de volgende top van de G7 aanbood. Of het echt zo ver zal komen valt te bezien. Het was sowieso een wonderlijke bijeenkomst. Natuurlijk speelden de door de Verenigde Staten ingestelde invoerheffingen op staal en aluminium een rol.

Er werd door alle partijen in eerste instantie wel een slotverklaring ondertekend. Trump moest eerder weg en eiste bij nader inzien dat zijn handtekening werd gewist. Dat was naar aanleiding van de persconferentie die de Canadese premier Trudeau na afloop van de top gaf. De tweespalt lijkt compleet want de andere deelnemers aan de G7 schaarden zich achter het Canadese standpunt dat er met hen niet te sollen valt.

De reactie op de Aziatische beurzen was lauw. De Japanse Nikkei ging bijna een half procent hoger de dag uit. Ook in Europa trekken beleggers zich weinig van het gesteggel aan. Wellicht dat de verwachtingen voor het tweede kwartaal daar een positieve bijdrage aan leveren. Voor alle ondernemingen uit de S&P 500 wordt er een gemiddelde groei van de winst verwacht van 19% en van de omzet van bijna 9%. De gemiddelde koerswinstverhouding bedraagt echter ruim 16. Dat betekent dat de koersen achtergebleven zijn bij de winstontwikkeling en er ruimte is voor koersstijgingen.

Introductiekoers Adyen bekend

Over koersstijgingen gesproken. De introductiekoers van Adyen komt met 240 euro uit aan de bovenkant van de eerder bekendgemaakte range van 220-240. Woensdag zullen we zien hoe de beurskoers zich zal ontwikkelen. Dat is het eerste moment dat particuliere beleggers aan de beurt komen. Niet vergeten moet worden dat het aandeel niet goedkoop is. Op basis van de winst per aandeel van 2,42 euro in 2017 en de nu bekende introductiekoers bedraagt de koerswinstverhouding ongeveer 100. Het positieve aan het verhaal is dat de betaalmethodes via het platform heel schaalbaar zijn zonder dat er veel hoeft te worden geïnvesteerd. De andere kant is echter dat de concurrentie groot is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Amerikaanse Stripe, PayPal en het Chinese Ant Financial. Deze laatste, waarvan Jack Ma van AliBaba de eigenaar is, haalde vorige week in een financieringsronde 14 miljard dollar op. Daarmee komt de waarde van dit bedrijf uit op 150 miljard dollar. Wij zullen het Nederlandse beursspektakel woensdag aanstaande vanaf de zijlijn gadeslaan.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: