De winsten draaien door

Door: Jan-willem Nijkamp - 14 november 2017

De jarenlange correlatie tussen de stijgende beurskoersen en het ruime monetaire beleid van de centrale banken is niet langer meer zo sterk als voorheen. Daar waar ’s werelds belangrijkste centrale bank, de Federal Reserve, voorzichtig het rempedaal begint in te trappen blijven de beurskoersen gewoon doorstijgen. De motor achter de jarenlange rally op de beurzen draait sinds enige tijd op een lager vermogen maar de voortdurende koersstijgingen komen niet zo maar uit de lucht vallen. Zo is er inmiddels een tweede motor “aangezet” die de rally gaande houdt, namelijk de toenemende bedrijfswinsten. Nu we zo langzaam aan tegen het einde lopen van het derde kwartaal cijferseizoen is het moment daar om nader te bezien of deze motor nog steeds op volle kracht draait.

Winst en omzet

Zo heeft in de VS inmiddels meer dan 90% van de bedrijven uit de S&P 500-index hun resultaten over het derde kwartaal gepubliceerd en deze vallen niet tegen. Zo rapporteerde 74% van de bedrijven meer winst dan verwacht. En ook de omzetten waren sterk. Want 66% van de bedrijven kwam met hogere omzetten dan verwacht. Met name de grote technologiefondsen bleken hun toch al hoge verwachtingen ruimschoots in te lossen. Ze werden navenant met verdere koersstijgingen beloond.

Een korte analyse maakt snel duidelijk dat er van gebakken lucht op de beurzen in de VS (nog) geen sprake is. Want in het derde kwartaal liep de S&P 500-index met 3,96% op en inclusief dividend zelfs met 4,46%. Een mooie stijging. Maar de winsten van de bedrijven stegen met 6,1% nog harder. Zo bezien kan men nog steeds stellen dat de koersen in de VS dit jaar weliswaar mooi oplopen, maar de winsten nog meer. Is hier sprake van een luchtbel? Waarschijnlijk niet.

The Big Five

Als kritiek op deze redenering wordt aangevoerd dat de winsten in de VS wel erg sterk worden gedomineerd door de grote technologiefondsen. U kent ongetwijfeld de namen: Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon. Deze “grote vijf”, tevens de grootste vijf bedrijven ter wereld, zouden samen de rest van de index zo domineren dat deze geen getrouw beeld meer geeft van de werkelijke conditie van de Amerikaanse economie. Wellicht is dat een beetje waar. Maar bedenk dat deze grote vijf samen toch maar 12% van de gehele index uitmaken. Met zijn vijven zijn deze grote Tech giganten goed voor 27% van het rendement van de S&P 500. De overige 495 bedrijven waren overigens nog steeds goed voor een rendement van 11,5% dit jaar.

Is de situatie in Nederland zo veel anders? De winst van het beursgenoteerde bedrijfsleven in Nederland steeg in het derfde kwartaal naar 11 miljard euro. Zonder het aandeel Koninklijke Olie blijft er van die winst nog maar 6,9 miljard euro over. Dat is nog altijd een winststijging van 30% in een jaar. Bedenk dat in dezelfde periode de koersen met 18,7% stegen (Inclusief dividenden met 22,8%). Ook in Nederland blijven de koerswinsten dus achter bij de bedrijfswinsten. Luchtbel? Niet echt. Daar wordt al jaren voor gewaarschuwd.

Rente

Ondanks het feit dat de centrale banken voorzichtig het rempedaal beginnen in te trappen, is de rente nog steeds historisch laag. We zullen niet ontkennen dat deze lage rente een voorname motor was achter de rally op de beurzen de afgelopen jaren. Het heeft het leven van de bedrijven en hun aandeelhouders op zijn minst veraangenaamd. Mocht u twijfels hebben over het voortduren van deze beursrally dan raden wij u aan vooral de stand van de rente goed in de gaten te houden. Of beter, de ontwikkeling van het prijspeil. Want het is uiteindelijk de inflatie die zal gaan bepalen of, en in welk tempo, de rente verhoogd zal worden in de toekomst. Vooralsnog is de inflatie historisch laag. Maar aan alles komt een eind. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: