Discount

Door: Joop van de Groep - 27 maart 2020

De Europese regeringsleiders konden het gisteren niet eens worden over een gezamenlijke aanpak van de coronacrisis. Het zwaar getroffen Italië heeft de Noord-Europese landen gebrek aan solidariteit verweten. Met name het verzoek van onze minister van financiën Wopke Hoekstra aan de Europese Commissie deze week om een onderzoek in te stellen naar de oorzaken waarom sommige landen de laatste jaren zo weinig hadden gedaan om hun overheidsfinanciën op orde te brengen, waardoor ze nu minder buffers hebben om de economische gevolgen van de coronapandemie het hoofd te kunnen bieden, zette kwaad bloed. 

De Zuid-Europese landen eisen van de Europese Unie om alles uit de kast te halen om de getroffen landen door deze uitzonderlijke crisis financieel te ondersteunen. Hierbij wordt gedacht aan het openstellen van het noodfonds ESM (Europese Stabiliteitsmechanisme) en het uitgeven van Eurobonds. De Europese obligatieleningen worden in dit voorstel aangegaan door de hele eurozone. De eurozone telt vandaag 19 EU-lidstaten waarvan er negen landen voorstander zijn van de uitgifte van Eurobonds.

Met name Duitsland en Nederland vinden het nog veel te vroeg om nu al naar de noodmaatregelen te grijpen omdat ieder land nog voldoende toegang heeft tot de kapitaalmarkten. De steunpakketten van de ECB en de Europese Commissie zijn vooralsnog toereikend om de landen van voldoende liquide middelen te voorzien. De ECB heeft in tegenstelling tot eerdere opkoopprogramma’s nu de “vrije hand” om landen die het zwaarst getroffen worden door het coronavirus te hulp te schieten.

De videoconferentie van de 27 EU-regeringsleiders liep urenlang uit vanwege het gesteggel over de slotverklaring. Uiteindelijk zijn de regeringsleiders overeengekomen dat de EU-instanties over twee weken met een voorstel komen over de financiële middelen die ze beschikbaar willen stellen om de landen door de coronacrisis heen te helpen.

Investeerder HAL

Het afgelopen jaar was voor investeerder HAL een prima jaar. De nettovermogenswaarde van de deelnemingen is met 2,7 miljard euro stegen naar 13,7 miljard. Dit is omgerekend per aandeel 164,20 euro. Bovenop de nettovermogenswaarde komt nog het positieve verschil tussen de geschatte waarde en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen van 4,15 euro per aandeel. De beurskoers van het aandeel HAL per ultimo 2019 was 144 euro. Dit betekent dus een discount van 24,35 euro (168,35 – 144) per aandeel. 

De afgelopen maanden zijn door de forse dalingen van de aandelenbeurzen de deelnemingen met ongeveer 1,8 miljard euro gedaald. Dit is een daling van 20,98 euro per aandeel. Dit betekent dat op de slotkoers van gisteren de discount is opgelopen tot 34,17 euro (147,37 – 113,20) per aandeel.
Wellicht is de toegenomen discount het gevolg van de twijfels bij beleggers of de deal met GrandVision (overname door EssilorLuxottica) onder de huidige marktomstandigheden nog door zal gaan.

Investeerder Prosus

Een ander aandeel op het Damrak dat met een discount handelt is Prosus. Prosus heeft een 31 procent belang in de Chinese techreus Tencent. Naast het belang in Tencent heeft Prosus ook belangen in maaltijdbezorgers, fintech bedrijven en online marktplaatsen. Voor de beursgenoteerde belangen komt de waarde uit op ongeveer 145 miljard dollar. Dit betekent dat de huidige marktwaarde van Prosus omgerekend per aandeel ruim 80 euro is.
De beurswaarde van Tencent zou in de nabije toekomst verder kunnen stijgen omdat Tencent samen met Huawei een cloud gaming platform gaat ontwikkelen zoals Microsoft games ontwikkelt in de Azure cloud en Google hetzelfde doet met Stadia. 

Tot slot heeft Tencent een belang van 40 procent in Epic Games, de maker van onder andere het populaire spel Fortnite. Vorig jaar heeft Epic Games de app Houseparty gekocht. Deze app is een live video chat app en zeer populair onder de jeugd.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: