Dit vinden wij niet raar…

Door: Martine Hafkamp - 12 februari 2018

Vorige week zijn veel (beginnende) beleggers weer eens met hun neus op de feiten gedrukt. Beurzen en koersen kunnen niet alleen stijgen, maar ook dalen en ze kunnen ook nog eens fluctueren. De Amerikaanse beurzen kenden de slechtste beursweek in twee jaar tijd. Daardoor schoot de VIX, de index die de beweeglijkheid van de markt meet, omhoog. Nu hebben we dit in het recente verleden vaker zien gebeuren, denk bijvoorbeeld aan 2011 en begin 2016, maar blijkbaar zijn veel beleggers kort van memorie. Het nieuws wordt ook nog eens in chocoladeletters gebracht, waardoor het allemaal spannender lijkt dan het wellicht is.

Voorlopig houden wij bij Fintessa het erop dat we te maken hebben met een dip. Wij vinden de huidige koersbewegingen dan ook niet raar. Onderliggend zijn de economische cijfers nog steeds sterk. Er was alleen wel al heel veel goed nieuws ingeprijsd in de aandelenkoersen en tja, als iedereen die dat wil al positie heeft, wie wil er dan nog kopen?

Nu de koersen lager staan, zullen er vanzelf koopjesjagers naar de markt komen. Hoewel er veel aandacht is voor de rente die wereldwijd iets is opgelopen, vormen de huidige renteniveaus nog steeds niet het alternatief voor het mogelijke rendement dat op aandelen te behalen is. De obligatiemarkt, die vele malen groter is dan de aandelenmarkt, is het wat dat betreft met ons eens. Want, terwijl aandelenbeleggers zich ineens heel erg druk maakten om een licht oplopende rente, signalen van inflatie en een minder ondersteunend beleid van de centrale banken wereldwijd, bleven obligatiebeleggers redelijk rustig.

De Verenigde Staten vormen wat betreft de angst van aandelenbeleggers voor een oplopende rente het middelpunt. Vandaar dat er deze week met spanning wordt uitgekeken naar het te publiceren inflatiecijfer. Daarnaast vrezen beleggers voor de extra schulden die Trump wil aangaan en nog meer voor de vraag hoe die worden gefinancierd. Vandaag zal hij een programma bekendmaken waarin de nationale overheid de komende 10 jaar een bedrag van 200 miljard dollar in infrastructuur zal investeren. Het plan moet lokale overheden en private partijen stimuleren dat eveneens te doen, wat moet resulteren in een bedrag van 1,5 biljoen dollar aan nieuwe investeringen. Met een economie die al op volle toeren draait lijkt dat voor veel aandelenbeleggers de kat op het inflatiespek binden…

Bayer blijft snoeien

Bayer, dat sinds 2016 in de weer is om Monsanto over te nemen, blijft de mededingingsautoriteiten tegenkomen. De Europese Commissie had eind vorig jaar al aangegeven erg bezorgd te zijn om de vrije concurrentie. Slaagt de overname, dan zal vrijwel elke boer in Europa zaken moeten doen met het bedrijf, hetzij voor het kopen van zaad, dan wel voor de koop van bestrijdingsmiddelen of voor beide. Nu heeft eurocommissaris Margrethe Verstager afgelopen zaterdag laten weten dat het concern moet garanderen dat concurrentie verzekerd blijft. Omdat Bayer vastbesloten lijkt de overname succesvol te willen afronden, zullen er waarschijnlijk nog meer onderdelen worden verkocht. Dat plan zal ruim voor 5 april bij de Europese Commissie moeten liggen, want dan wordt er beslist of er wel of geen goedkeuring aan de overname wordt gegeven.

Het maakt het concern er niet minder sterk om. In onze ogen blijft Bayer met en zonder Monsanto een aantrekkelijk bedrijf om in te beleggen. Mocht de overname niet doorgaan, dan moet Bayer een breakup fee betalen aan Monsanto van 2 miljard dollar. Tegelijkertijd houdt Bayer miljarden op zak die inmiddels opgehaald zijn in de vorm van obligaties en de verkoop van bedrijfsonderdelen. Bovendien is de dreigende verwatering van een claimemissie dan verdwenen en blijkt het aandeel ineens spotgoedkoop. Omdat er zo drastisch is gesnoeid, kunnen de resterende onderdelen dan vrijuit uitlopen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

 

Meer relevante berichten

Groeivertraging VS niet ondenkbaar

Groeivertraging VS niet ondenkbaar

15 februari 2019

Gisteren maakte het ministerie van handel bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december… Meer...

Spectaculaire winststijging bij Nestlé

Spectaculaire winststijging bij Nestlé

14 februari 2019

Vanochtend kwam het grootste voedingsconcern ter wereld, het Zwitserse Nestlé, met de jaarcijfers Meer...

Trump eindelijk presidentieel

Trump eindelijk presidentieel

13 februari 2019

De stemming blijft goed op de beurzen. Beleggers zijn wat dat betreft net zo veranderlijk als de Amerikaanse… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: