DSM stelt winst naar boven bij

Door: Krist Plaizier - 12 april 2018

Vanochtend kwam DSM onverwacht vervroegd met de kwartaalcijfers naar buiten. De vitamineproducent had positief nieuws te melden die van invloed is op de ontwikkeling van de winst in 2018. DSM profiteert namelijk van de thans fors hogere vitamineprijzen. Deze hebben het resultaat in het eerste kwartaal € 165 miljoen hoger doen uitkomen dan werd verwacht. De prijzen van vitamines zijn momenteel zo hoog omdat er tijdelijke distributieproblemen zijn bij concurrent BASF. Door een brand in één van de productiefaciliteiten van BASF in het laatste kwartaal van 2017, ligt de productie van vitamines daar geheel stil. Dit zorgt voor schaarste en dus voor hogere prijzen. DSM, als één van de grootste vitamineproducenten ter wereld, profiteert hier van mee.

De hogere prijzen van vitamines stellen DSM in staat om de outlook voor geheel 2018 te verhogen. Eerder maakte CEO Sijbesma bekend dat de winst in 2018 met dubbele cijfers zou stijgen. Vandaag past hij dit aan naar een stijging van de ebitda met circa 25%. Gedurende het eerste kwartaal behaalde DSM een (aangepast) bedrijfsresultaat van € 535 miljoen, een plus van maar liefst 55%. Zonder de hogere vitamineprijzen zou de winst ‘slechts’ met 7% gestegen zijn naar € 370 miljoen. Ook de omzet klom verder omhoog; in het eerste kwartaal autonoom met 11% naar € 2,4 miljard. Op alle markten waar DSM actief is, won het marktaandeel. De kwartaalcijfers zijn voorlopig en moeten nog gecontroleerd worden door de accountant. De definitieve kwartaalcijfers volgen op 8 mei aanstaande.

Beleggers zijn duidelijk verrast met dit positieve nieuws. Kopers zetten het aandeel vanaf de start gelijk al meer dan 5% hoger.

Meer, meer, meer, denkt de Fed

Gisteravond kwamen de notulen van de eerste vergadering voorgezeten door Jerome Powell naar buiten. Het beleidscomité van de Fed gaat uit van meer economische groei, meer inflatie en daarom ook meer renteverhogingen. Op zich geen prettig nieuws, maar de beleggers in de Verenigde Staten waren vooral bezig met Trump die de Russen aan het dissen was via Twitter. Overigens ook geen prettig nieuws.

Als gevolg van de belastingverlagingen zal de Amerikaanse economie verder groeien, zo verwachten de beleidsbepalers van de centrale bank. Hierdoor zal de inflatie toenemen. Gisteren maakte het ministerie van arbeid in Washington bekend dat de prijzen van consumptiegoederen in maart op jaarbasis met 2,4% zijn gestegen. In februari was dit nog 2,2%. Ook de kerninflatie, waar het de Fed om te doen is, steeg. De prijzen van het mandje zonder voedsel en olie stegen in maart op jaarbasis met 2,1%. Dit is boven de doelstelling van de Fed. Uit de Fed-notulen bleek dat het beleidscomité de inflatie wil indammen door de rente dit jaar nog eens driemaal te verhogen. Dit is één keer meer dan de Fed eerder aangaf. Omdat Powell dit tijdens diverse toespraken al eerder had laten doorschemeren, was een vierde rentestap dit jaar voor beleggers echter geen verrassing meer.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: