ECB hint voorzichtig op verdere verkrapping

Door: Joop van de Groep - 9 maart 2018

De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rente onveranderd gelaten, de herfinancieringsrente blijft op 0% staan. Banken kunnen zo gratis blijven lenen bij de centrale bank. Ook blijven de banken 0,4% rente betalen over geld dat zij bij de ECB stallen.

Mario Draghi heeft de groeiverwachtingen voor de economie van de Eurozone verhoogd van 2,3% naar 2,4% voor dit jaar. Hij voorziet vooralsnog geen noemenswaardige effecten van het handelsdispuut met Donald Trump op de economische ontwikkelingen. “Als je tarieven oplegt aan de bondgenoten, wie zijn dan nog de vijanden”.

Ondanks de recent gedaalde inflatie naar 1,2% houdt de centrale bank vast aan de verwachting dat zowel dit jaar als volgend jaar de inflatie 1,4% zal zijn. Pas in 2020 loopt het prijspeil op met 1,7%. Daarmee lijkt de doelstelling van 2% nog ver weg. Daarom benadrukte Mario Draghi dat het opkoopprogramma van obligaties minimaal tot september zal duren en indien noodzakelijk verlengd kan worden. Om de haviken binnen de directie van de centrale bank enigszins tegemoet te komen, wordt er niet meer gesproken over een ophoging van het opkoopprogramma. Uit de woorden van Draghi viel verder ten aanzien van het monetaire beleid weinig op te maken. Financieel analisten verwachten dat in de juni-vergadering van de ECB hieromtrent meer duidelijkheid komt.

De hoofdindices in Azië koersten vanochtend in het groen. In navolging van de Europese evenknie liet de Bank of Japan de rente ongemoeid en houdt daarmee vast aan het ruime monetaire beleid.

Beleggers waren ook enthousiast over het nieuws dat Donald Trump een uitnodiging heeft geaccepteerd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te ontmoeten. De afspraak werd bevestigd door het Witte Huis en Trump voegde er in een tweet aan toe dat er grote vooruitgang werd geboekt. Overigens blijven de sancties intact totdat een akkoord is bereikt over nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Trans-Pacific Partnership (TPP)

Gisteren hebben elf landen rond de Grote Oceaan in Chili een nieuw vrijhandelsakkoord ondertekend zonder Amerika. Met dit akkoord zullen de onderlinge handelstarieven verlaagd worden. Het handelsblok met o.a. Japan, Australië en Canada behelst 500 miljoen mensen en maakt ongeveer 13% uit van de wereldeconomie. Met deze ‘deal’ willen de TPP-landen een krachtig signaal afgegeven aan de internationale gemeenschap dat een open markt, internationale samenwerking en economische integratie de beste middelen zijn om economische kansen en welvaart te creëren.

Het voornaamste agendapunt vandaag is het Amerikaanse banenrapport. Woensdag maakte loonstrookjesverwerker ADP al bekend dat het aantal banen in de private sector in februari is gestegen met 235.000 stuks, aanzienlijk meer dan de verwachte 200.000 stuks. De aandacht zal vooral uitgaan naar de loongroei omdat een fikse stijging de rentevrees aanwakkert.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

13 december 2018

De Italiaanse beurs steeg gisteren met een kleine 2% en vandaag begon men met een winst van ruim 1% op… Meer...

Er zit muziek in vandaag

Er zit muziek in vandaag

12 december 2018

De muziekdienst Tencent Music krijgt vandaag een notering aan de beurs van New York. De beursgang levert… Meer...

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

11 december 2018

Vorige week raakte de correctie op de beurzen in een versnelling. Eén van de redenen zou de verdere afvlakking… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: