En de beurs, die steeg maar door

Door: Jan-willem Nijkamp - 13 maart 2018
Negen jaar geleden

Vorige week was het negen jaar geleden dat de beurzen wereldwijd hun crisisbodem neerzetten. Op 9 maart 2009 tikte onze eigen AEX even een niveau van 194,9 punten aan. De S&P 500-index bleef even steken op een schamele 666 punten. Inmiddels zijn we negen jaar verder en staat de S&P 500 op 2783 punten. In die negen jaar tijd rendeerde de graadmeter van de Amerikaanse economie dus 312 procent. Inclusief herbelegde dividenden zelfs met 398 procent. Voor de goede orde, dat is toch 19,5 procent gemiddeld per jaar. En dat negen jaar lang! Ja, maar dat is in dollars zult u zeggen. Ook goed, in euro’s bedraagt het rendement nog meer, 19,85 procent gemiddeld per jaar. De beruchte 9 maart was overigens ook de dag dat een zekere president Obama uitriep dat het wellicht een goed idee zou zijn eens wat aandelen te gaan kopen, want ze waren wel erg goedkoop geworden.

De stier weet nog van geen ophouden

We zijn nu negen jaar verder en men spreekt wel eens van de op-één-na-langste haussemarkt ooit. De langste haussemarkt was namelijk die van 1987 tot 2000 en duurde dus nog vier jaar langer. Maar hoe wordt een haussemarkt nu gedefinieerd? Men spreekt van een haussemarkt zolang de koersen tussentijds geen daling van meer dan 20 procent ondergaan. Du moment de koersen met meer dan 20 procent gezakt zijn ten opzichte van de laatste top is de bull (populaire benaming van een haussemarkt op de beurs) uitgeraasd. De forse crisis en de stevige correctie in 2011 brachten de beurzen weliswaar enigszins uit balans, maar leidden nooit tot een daling van meer dan 20 procent. Zo bezien is de huidige haussemarkt dus inderdaad de tweede haussemarkt ooit qua duur.

Stijging in procenten

Want er is uiteraard nog een andere manier om de kracht van een haussemarkt te meten. En dat is de procentuele groei die er in een dergelijke periode is gerealiseerd. En dan blijkt de huidige bull nog wel enigszins achter te blijven. Waar de beruchte bull uit de jaren ’90 van de vorige eeuw tot een koersaanwas – exclusief dividend – van maar liefst 582 procent leidde, blijft de huidige bull dus nog steken op 312 procent. Daar zit nog een behoorlijk gat. Wanneer de huidige bull nog vier jaar in het huidige tempo blijft doorstijgen komt hij aardig in de buurt, maar haalt hij het nog steeds niet. Dat heeft er alles mee te maken dat deze bull vaak The Most Hated Bullmarket wordt genoemd. De beurs steeg wel, maar niet van harte. Veel beleggers beleefden deze rally alleen maar vanaf de zijlijn. Bang geworden door de enorme klap die de crisis van 2008-2009 teweeg bracht in de financiële wereld. De stijging was er wel, maar vaak schoorvoetend. Het enthousiasme uit de jaren ’90 was onder beleggers vaak ver te zoeken.

Hoe sterk is de bull nog?

Hoeveel leven zit er nog in deze bull? Vaak werd al zijn pensioen aangekondigd maar telkens bleek hij toch weer over voldoende jeugdig elan te beschikken om weer eens aan te zetten voor nog een extra koersrally. Daarbij overigens wel stevig ondersteund door de monetaire autoriteiten en nog een aantal gunstige ontwikkelingen. Want eenieder is het er wel over eens dat de zeldzame combinatie van een niet al te forse economische groei met een historisch lage inflatie behoorlijk aan het leven van deze bull hebben bijgedragen. En die lage inflatie heeft weer van alles te maken met het samenvallen van processen als de vergrijzing, de digitalisering en de globalisering in vooral de westerse wereld. En de historisch lage inflatie is er weer de oorzaak van dat de rente zich nog steeds op een historisch dieptepunt bevindt.

En wie krijgt hem eronder?

Hoelang duurt deze voor beleggers zeer gunstige samenloop van omstandigheden nog voort? Niemand die het weet, maar er zijn lieden – waaronder de Amerikaanse president – die er van alles aan doen om de stier een kopje kleiner te maken. Het is echter de vraag of een enkel persoon over de mogelijkheden beschikt om dat te kunnen doen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat deze verzamelde krachten in de wereld uiteindelijk veel sterker blijken te zijn en deze bull het nog even kan uitzingen. Natuurlijk, de strapatsen (hogere importheffingen) van de Amerikaanse president zorgen van tijd tot tijd wel voor oprispingen op de beurs. Maar het zou zo maar eens kunnen dat het bij oprispingen blijft.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

13 december 2018

De Italiaanse beurs steeg gisteren met een kleine 2% en vandaag begon men met een winst van ruim 1% op… Meer...

Er zit muziek in vandaag

Er zit muziek in vandaag

12 december 2018

De muziekdienst Tencent Music krijgt vandaag een notering aan de beurs van New York. De beursgang levert… Meer...

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

11 december 2018

Vorige week raakte de correctie op de beurzen in een versnelling. Eén van de redenen zou de verdere afvlakking… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: