Europese beurzen functioneren als schokbreker

Door: Joop van de Groep - 9 februari 2018

Op Wall Street koersten gisteren de aandelenbeurzen scherp omlaag om vervolgens net voor het scheiden van de markten nog eens 450 punten kwijt te raken. Het was de 3e keer deze week dat de Dow Jones meer dan 500 punten op één dag verloor. De index sloot uiteindelijk 4,2% lager en is daarmee van het hoogste punt op 26 januari tot gisteren met 10% gedaald. Bij een daling van minimaal 10% mag men officieel spreken van een beurscorrectie. Het technische beeld is intussen niet meer zo fraai als wij gewend waren. Gisteren dook de S&P 500 onder het 100-daags gemiddelde ondanks het feit dat 78% van de bedrijven in deze index betere winstcijfers publiceerden dan waarop analisten hadden gerekend.

Amerikaanse arbeidsmarkt

De ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt blijven robuust. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige week gedaald met 9000 naar 221.000. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid is dit het laagste niveau in 45 jaar.  Na publicatie van deze cijfers liep het jaarlijkse rendement op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van 10 jaar op naar 2,88%. In historisch perspectief gezien is een kapitaalmarktrente onder de 3% laag te noemen, echter het is wel een verdubbeling van het rendement vanaf het laagste niveau in de zomer van 2016.
Oplopende rentestanden, winstnemingen en volatiele handel ingegeven door de afwikkeling van de hefboomfinanciering in hedgefondsen met volatiliteitsstrategieën, werden genoemd als verklaring voor de storm op de financiële markten. De kwantitatieve verruiming van de afgelopen jaren door de centrale banken hebben de rente op een dieptepunt gebracht. Met name de aandelenbeurzen hebben jarenlang geprofiteerd van het gunstige renteklimaat en het is derhalve niet zo verwonderlijk dat er winst genomen werd. Zeker nu deze sponsoring sneller lijkt te stoppen dan verwacht.

Het negatieve Amerikaanse sentiment sloeg over naar de Aziatische beurzen. Met name de Chinese beurs in Shanghai verloor bijna 5%. De schade op zowel de Japanse als de Australische beurs bleef beperkt tot respectievelijk 2,3% en 1%.

Industriële productie

Beleggers hebben vandaag oog voor cijfers over de industriële productie in onder meer Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk. De Franse industrie is in december licht gegroeid met 0,5% op maandbasis. De groei was sterker dan analisten hadden verwacht omdat in november nog sprake was van krimp. In Nederland groeit de industriële productie al meer dan 2 jaar. In december kwam de groei uit op 5,2% onder meer gedreven door de sterk groeiende productie van machines. 
In tegenstelling tot de positieve productiecijfer in Frankrijk en Nederland liet de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk een daling van 1,3% zien.

Vandaag lijkt de schade op de Europese aandelenbeurzen mee te vallen. Zo rond het middaguur staan ze nog een half procent in de min. Of Europa daarmee de wal is die het schip keert zal volgende week blijken. Voorlopig lijken de Europese beurzen in ieder geval wel als schokbreker te fungeren.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Groeivertraging VS niet ondenkbaar

Groeivertraging VS niet ondenkbaar

15 februari 2019

Gisteren maakte het ministerie van handel bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december… Meer...

Spectaculaire winststijging bij Nestlé

Spectaculaire winststijging bij Nestlé

14 februari 2019

Vanochtend kwam het grootste voedingsconcern ter wereld, het Zwitserse Nestlé, met de jaarcijfers Meer...

Trump eindelijk presidentieel

Trump eindelijk presidentieel

13 februari 2019

De stemming blijft goed op de beurzen. Beleggers zijn wat dat betreft net zo veranderlijk als de Amerikaanse… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: