Geen noemenswaardige financiële ongelukken op vrijdag de 13e

Door: Joop van de Groep - 13 april 2018

Vandaag barst het cijferseizoen echt los. De Amerikaanse bankgiganten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo geven vanmiddag hun kwartaalrapportages vrij. In de aanloop naar de cijfers waren het juist deze aandelen die gisteren de aanjagers waren voor de hoofdindices op Wall Street. 

Ook de opmerkingen van president Donald Trump dat een militaire aanval op Syrië niet direct op handen is, zorgden voor enige opluchting onder beleggers.
De positieve stemming sloeg met name over naar Japan. In Tokio sloot de Nikkei 0,6% hoger andermaal onder aanvoering van de financiële bedrijven. Voor de 3e keer op rij sloten de Japanse beurzen de handelsweek positief af. 

De afgelopen weken werden de financiële markten hoofdzakelijk gedomineerd door de geopolitieke spanningen en de vrees voor een mondiale handelsoorlog. Beleggers kijken daarom reikhalzend uit naar de start van het cijferseizoen omdat de focus hierop zorgt voor de broodnodige afleiding. De invloed van de Amerikaanse belastinghervormingen op de resultaten valt moeilijk in te schatten door analisten omdat de bedrijven over deze voordelen vrijwel niet gecommuniceerd hebben.

Goede vooruitzichten

Volgens Factset, die de verwachtingen van analisten verzamelt (marktconsensus), zijn de vooruitzichten goed. Voor de S&P 500 bedrijven is de verwachting dat in het 1e kwartaal de winsten gemiddeld met 17,1% zullen stijgen. Als de verwachtingen bewaarheid worden dan betekent dit de grootste kwartaalgroei sinds 2011. 
Uit de eerste bedrijfscijfers valt nog geen duidelijke richting te ontdekken. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder Black Rock rapporteerde beter dan verwachte omzetcijfers. Het aandeel sloot daarom 1,5% hoger. Ook vliegtuigmaatschappij Delta Airlines overtrof de verwachtingen. Daarentegen vielen de cijfers van interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond niet alleen tegen, maar de outlook voor 2018 was ook rondom teleurstellend. Beleggers deden de aandelen massaal van de hand met een koersdaling van bijna 20% tot gevolg.

Bedrijfsnieuws

ASML heeft de Nederlandse export naar Zuid-Korea een behoorlijke impuls gegeven. Dankzij de verkoop van chipmachines aan Samsung nam de exportwaarde toe van € 3,6 mrd in 2016 naar € 5,5 mrd vorig jaar.

Analisten van Citigroup hebben het aandeel ING op de favorietenlijst gezet. Volgens de Amerikaanse zakenbank is ING succesvol in de digitale transformatie (fintech-toepassingen zoals bankieren via mobiele apps) en hebben daarmee voorsprong op de concurrentie. De koers van het aandeel staat dit jaar 10% lager derhalve een mooi instapmoment, aldus Citi.

Naast de Amerikaanse bedrijfscijfers hebben de beleggers vandaag ook oog voor de Job Openings and Labor Turnover Survay (afgekort; Jolts) een maandelijks gedetailleerd rapport over de arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen.

Zowel de Europese aandelenbeurzen als de Dow Jones index futures bleven vrijdagochtend dicht bij huis in afwachting van de bedrijfscijfers van de Amerikaanse financiële instellingen vanmiddag om 14:00 uur.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Gewogen en te zwaar bevonden

Gewogen en te zwaar bevonden

24 september 2018

Dat de grote Amerikaanse technologiebedrijven het merendeel van de stijging van de Amerikaanse indices… Meer...

Ook voor de olieproductie geldt “America First”

Ook voor de olieproductie geldt “America First”

21 september 2018

Op de laatste dag van de zomer beleefden de aandelenbeurzen op Wall Street een zonnige dag. Meer...

Beleggen in de BV of in privé?

Beleggen in de BV of in privé?

20 september 2018

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) met een vrij te beleggen bedrag in hun BV wikken en wegen al jaren… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: