Gekkenwerk

Door: Jan Bouius - 25 maart 2020

Absurd, of idioot. Korter kunnen we de beursbewegingen van de afgelopen tijd niet beschrijven. De mega grote ups en downs volgen elkaar in sneltreinvaart op. Het is wat dat betreft niet eens zo verwonderlijk dat de Dow Jones gisteren de grootste procentuele stijging sinds 1933 liet optekenen. Een stijging van 11,37 procent, mede ingegeven door de hoop dat er een enorm steunpakket door het Amerikaanse Congres zou worden geloodst. Probeer dat dan maar eens met deze stijging in het achterhoofd weg te stemmen. Gelukkig was dat ook niet het geval, anders was de kleur van het Damrak vandaag wel anders geweest. En het kwam, zoals wel meer in deze tijd, in ongeziene vorm.

Nu zijn alle exacte details nog niet bekendgemaakt, maar het licht staat in ieder geval op groen om de noodlijdende Amerikaanse gezinnen en bedrijven voor 2.000 miljard dollar aan steun te verlenen. Een kwart hiervan, zo'n 500 miljard dollar, zal als helikoptergeld worden uitgedeeld. Dat voormalig Fed president Bernanke dat toch nog mag meemaken… Het gros van de gezinnen (de lagere- en middeninkomens) zal namelijk tot een 3.000 dollar aan cash op hun rekening gestort krijgen; 1.200 dollar per volwassene en 500 dollar per kind. Ook gaat er 500 miljard dollar naar grote bedrijven, die daarna wel onder toezicht staan zodat ze bijvoorbeeld niet eigen aandelen kunnen gaan inkopen of hoge bonussen uitkeren. Dit soort beperkingen gelden tot een jaar na einde van de ontvangen steun. Het midden- en kleinbedrijf mag rekenen op 350 miljard dollar aan steun. Ook de ziekenhuizen kunnen in deze moeilijke tijden op 150 miljard dollar tegemoetzien en de noodlijdende vliegtuigsector 50 miljard dollar. Daar bovenop keurde het parlement een Democratisch voorstel goed om 100 miljard dollar uit te trekken voor tijdelijk (maximaal 4 maanden) betaald ziekteverlof, een ongekende luxe in de Verenigde Staten.

Het is allemaal steun naast al het vuurwerk dat de Fed al heeft aangekondigd. En om het bedrag van 2.000 miljard dollar in perspectief te zetten, ten tijde van de kredietcrisis in 2008 werd er 700 miljard dollar uitgetrokken voor de bailout van de Amerikaanse bankensector. Daarna kocht de Fed in 2009 nog eens voor 800 miljard dollar aan leningen op. De maatregelen van toen verbleken bij wat er nu gebeurt. Volgens Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, wordt er, samen met de plannen van de Fed, in totaal voor 6.000 miljard dollar aan steun verleend…

‘Gek’ aan het werk

Intussen neemt de druk op president Trump toe. Het is tenslotte wel een verkiezingsjaar. Leken zijn vooruitzichten op herverkiezing een paar maanden geleden nog (erg) goed, nu dreigt het coronavirus roet in het eten te gooien. De economische groei, lage werkloosheid en de hoogte van Wall Street waren zijn belangrijkste verkooppunten in de verkiezingsstrijd en juist die lopen averij op. Ondanks dat momenteel ongeveer een derde van de wereld én ook van de Verenigde Staten in een lockdown verkeren en diezelfde Verenigde Staten het nieuwe epicentrum van de coronapandemie dreigen te worden, overweegt Trump alweer de (nog vrij soepele) richtlijnen voor de sociale onthouding in te trekken. Amerika moet weer snel opengaan voor zaken, waarmee hij tegen zijn eigen wetenschappelijke adviseurs indruist, die juist nog strengere maatregelen wensen. Maar volgens Trump mag de remedie niet erger worden dan de kwaal. Nu zien we Trump in deze wel vaker zijn mening opeens intrekken om vervolgens het tegenovergestelde te beweren, dus laten we het maar even afwachten. De verwachte strijd met Joe Biden wordt in ieder geval iedere dag lastiger.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: