Gifbeker nog niet leeg?

Door: Martine Hafkamp - 18 maart 2020

De vreugde was van korte duur. Hoewel de Amerikaanse aandelenbeurzen gisteren fors hoger sloten na de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid, kon de positieve stemming niet overslaan naar Europa. In de Verenigde Staten werd een groot pakket fiscale en nieuwe monetaire maatregelen aangekondigd. Minister van Financiën Mnuchin maakt zich hard voor overheidsmaatregelen ter grootte van 1.000 tot 1.200 miljard dollar. In een toelichting daarop zei hij dat de overheid het nodig acht het bedrijfsleven te ondersteunen omdat anders de werkloosheid wel eens zou kunnen oplopen tot 20 procent. Daarom worden bijvoorbeeld de verplichte belastingbetalingen aan de federale belastingdienst uitgesteld. Nu valt er ongetwijfeld te discussiëren over de hoogte van dat percentage, maar niet over het signaal dat ervan uitgaat. En dat jaagt beleggers dan toch ook weer angst aan. Werknemers aan de andere kant zullen bij ziekte worden doorbetaald waardoor zij niet in de verleiding komen met het virus aantoonbaar onder de leden toch door te werken en zo anderen te besmetten.

Jerome Powell deed eveneens een duit in het zakje. Er zal niet alleen een helpende hand worden geboden voor de financiering van kortlopende bedrijfsobligaties. Banken mogen ook voor extra kredietruimte geselecteerde aandelen en (bedrijfs)obligaties in onderpand geven. Op de repomarkt zal niet langer voor een dag, maar tijdelijk voor twee dagen worden geïntervenieerd voor een totaalbedrag van 1.000 miljard dollar.

Dat er zo hard op de economische rem getrapt wordt, wordt ook weerspiegeld in de olieprijs die inmiddels op het laagste niveau staat sinds 2003. De daling van zo’n 3 procent is een reactie op enerzijds de volgende aangekondigde inperking van het luchtverkeer, de tijdelijke sluiting van fabrieken en andere door de diverse overheden wereldwijd opgelegde beperkingen en anderzijds door het feit dat Saoedi-Arabië van plan is de productie nog sterker op te voeren. Het is goed terug te zien in de koersen van de aandelen van de oliemajors. Shell zit wat dat betreft in een ‘perfect storm’, want ook de gasprijs staat door de afvlakkende economische activiteit onder druk.

Ook vandaag blijft de dollar goed liggen. Dat de Amerikaanse munt in korte tijd zo sterk aangetrokken is, veroorzaakt vooral voor opkomende landen de nodige extra problemen. Zij hebben niet alleen te maken met vraaguitval als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, maar ook nog eens met zwakker wordende lokale munteenheden, de hogere rentelasten op hun in dollars uitgegeven leningen en een grote uitstroom van kapitaal dat op zoek naar relatieve veiligheid toch weer in de dollar vlucht. Deze week alleen al hebben de centrale banken van Zuid-Korea, Chili, Sri Lanka, Pakistan en Vietnam in reactie op de rentestap van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, van afgelopen zondag de rente verlaagd. Van Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië worden eveneens renteverlagingen verwacht. Het doet alle beleggers en beheerders die op zoek naar rendement hun heil deels zochten in diezelfde opkomende markten nog eens extra pijn.

Natuurlijk, de coronacrisis is groot en diep en de gevolgen onzeker. De wereld lijkt steeds meer tot stilstand te komen en veel beleggers lijken te wachten op een signaal dat de groei in het aantal besmettingen met het coronavirus afvlakt. Nu lijkt die gifbeker echter nog niet leeg te zijn. Op een gegeven moment zit al het slechte nieuws echter wel in de koersen verwerkt. Vergeet niet dat die van overheidswege afgedwongen stilstand tijdelijk is. Veelal wordt de vergelijking gemaakt met 2008. Laten we die er inderdaad voor het gemak eens bijhalen. Hoe is het beleggers sinds die tijd vergaan? Best aardig toch? Als je belegt horen daar nu eenmaal niet alleen pieken maar ook dalen bij. Het is nooit anders geweest. De wereld draait gewoon door. Natuurlijk zullen er bedrijven failliet gaan, maar een aantal van hen kon toch alleen nog maar bestaan bij de gratie van het goedkope geld van de afgelopen jaren. Heel veel beursgenoteerde ondernemingen zijn tegen veel lagere koersen op te pakken. En zeg nu zelf, waar hebt u uw geld liever; in aandelen van financieel solide ondernemingen met veel geld in kas of in staatsobligaties of op de bank?

 

Meer relevante berichten

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: