Goede kwartaalcijfers in aantocht

Door: Jan Bouius - 10 januari 2018

Na een negatieve opening vanochtend zijn het de financials die de kar weer vlot proberen te trekken. ING (+1,84%), Aegon (+1,19%) en NN Group (1,13%) zijn de top-3 stijgers van de AEX. ABN Amro staat met een plus van 0,54% op een nette 5e plaats en in de Midkap voert ASR de koplopers aan met een plus van 2,12%. 

De financials hebben de wind in de rug doordat de langetermijnrente gisteren wereldwijd steeg. En hier ligt de vermindering van de obligatieaankopen met lange looptijd van de Japanse centrale bank aan ten grondslag. Dit leidde gelijk tot speculatie dat Japan zijn stimulering begint af te bouwen.

Goede kwartaalcijfers in aantocht

Al met al komt de beurs niet van zijn plaats. Maar laten we eerlijk zijn, we hebben er al een fantastische start opzitten. Het wachten is nu vooral op bevestiging van de kwartaalresultaten om te zien of de stijging van het afgelopen jaar gerechtvaardigd is of niet. Veel twijfel daarover is er niet als men kijkt naar de verwachtingen van de analisten. Deze hebben hun winstverwachtingen voor het vierde kwartaal slechts met 0,3% neerwaarts bijgesteld, hetgeen veel minder is dan gebruikelijk.

Waar mogen we dan op rekenen? Volgens onderzoeksbureau FactSet zullen de bedrijven uit de S&P 500 over het afgelopen kwartaal ongeveer 10,5% meer winst rapporteren ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De omzet zal gemiddeld 6,7% hoger liggen. Met name bij de energie, grondstoffen en IT-sectoren zullen we ‘double digit’ groeicijfers zien. Maar geen enkele sector uit de S&P 500 zal het slechter doen dan een jaar geleden. Het enige wat nog wat roet in het eten zou kunnen gooien is het nieuwe belastingplan van Trump. Op korte termijn zou dit een negatieve impact kunnen hebben op de winstcijfers, getuige de eerste winstwaarschuwingen.

Maar uiteraard draait het voor de beleggers ook om de vooruitzichten. De verwachting ligt hier op een gemiddelde winstgroei van 11,8% voor de S&P 500. Dat zijn cijfers die niets met een bubbel van doen hebben.

Beleggersgekte

Dat geldt overigens niet voor elke tak van sport. Zodra een bepaalde groep ‘beleggers’ het woord bitcoin (of iets wat daar op lijkt) maar horen, dan hebben ze plotsklaps een rode lap voor hun ogen. Cryptomania wordt t ook wel genoemd. Dat bleek gisteren maar weer eens toen Eastman Kodak aankondigde iets met blockchain te gaan doen en een eigen KODAKCoin te willen introduceren. Het aandeel steeg gisteren met 120% en staat nu voorbeurs alwéér 60% hoger… van 3,10 dollar naar 6,70 dollar, naar nu voorbeurs 10,80 dollar… Tja, dit doet toch wel enigszins aan de vroegere internethype denken…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: