Auteur: Krist Plaizier  Datum: 16-03-2023

Grote beweeglijkheid op de financiële markten

Sinds de gebeurtenissen van afgelopen weekend, waarbij drie Amerikaanse banken omvielen, gieren de zenuwen over de financiële markten. Gisteren was weer een dag met grote beweeglijkheid omdat twee nieuwsfeiten de lont in het kruitvat staken. Ten eerste liet de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, dat al langer in problemen verkeert, weten geen geld meer in deze bank te willen steken. De reden van grootaandeelhouder Saudi National Bank, de grootste commerciële bank van Saudi-Arabië, is van technische aard en ligt niet aan het feit dat er geen vertrouwen meer is in de Zwitserse systeembank. Saudi National Bank bezit nu 9,9 procent van de aandelen en zodra dit boven de 10 procent uitkomt, zou er meer regelgeving gaan gelden en daar heeft de bank, bij monde van voorzitter Ammar Abdul Wahed Al Khudairy tijdens een interview voor Bloomberg TV, geen trek in. De toch al nerveuze beleggers in de Zwitserse bank namen massaal afscheid van hun aandelen toen het bericht bekend werd. Hierdoor daalde Credit Suisse zeer fors; al snel stond er een min van 30 procent op de borden. De daling trok andere financiële waarden mee naar beneden. Zodanig fors zelfs dat de handel in het Franse BNP Paribas even stilgelegd moest worden.

Ten tweede was er het bericht van het Internationale Energie Agentschap dat zij voor de eerste helft van dit jaar een overschot op de oliemarkt verwachten. Volgens het IEA is momenteel het aanbod van olie op de wereldmarkt groter dan de vraag. Dit komt door zorgen over een mogelijke recessie terwijl Rusland op niveau blijft produceren waar er een productieafname als gevolg van de sancties verwacht werd. De olieprijzen daalden daarop zo’n 6,5 procent. West Texas Intermediate (de Amerikaanse olieprijs) daalde zelfs tot onder de 70 dollar per vat, een prijsniveau dat we sinds december 2021 niet meer gezien hebben.

Het slechte nieuws voor banken en oliebedrijven gaven beleggers voldoende aanleiding om de internationale aandelenbeurzen flink lager te zetten. Onder aanvoering van de bank- en olieaandelen, waaronder Shell dat bijna 8 procent verloor, sloot de DJ Europe Stoxx50 gisteren 3,5 procent lager. Maar het kan verkeren, zei Bredero al. Vandaag openden de Europese beurzen flink hoger toen afgelopen nacht de Zwitserse nationale bank (SNB) Credit Suisse voor 50 miljard frank aan extra liquiditeit hielp. Ook stelde SNB dat Zwitserse banken, waaronder het 167 jaar oude Credit Suisse, zeer goed gekapitaliseerd zijn. Zelfs beter dan de internationale normen. De problemen met sommige Amerikaanse banken vormen daarom geen direct risico voor Zwitserse banken. Beleggers waren opgelucht. Financiële waarden werden weer gekocht en ook de olieprijs herstelde voorzichtig.

Adobe verslaat de verwachtingen en verhoogt de outlook

Gisteravond kwam het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe met de eerstekwartaalcijfersvoor fiscaal jaar 2023. De maker van onder andere software om bestanden in Word om te zetten in PDF heeft een gebroken boekjaar. Zowel de resultaten als ook de verwachtingen voor de rest van het jaar waren beter dan verwacht. Daarom ging het aandeel in de handel nabeurs ruim 5 procent hoger.

De winst per aandeel in het eerste kwartaal overtrof de lat van de analisten met twaalf dollarcent en kwam uit op 3,80 dollar. Ook de omzet van 4,66 miljard dollar was beter dan de verwachtingen. De omzet was voor het zevende kwartaal op rij hoger. Ten opzichte van vorig jaar betrof de stijging, bij een gelijke wisselkoers, 13 procent. Vooral de divisie Digital Media (creatieve digitale cloudsoftware) deed het goed. De nettowinst daalde jaar op jaar lichtjes met 1,6 procent en kwam uit op 1,25 miljard dollar. Positief was afgelopen kwartaal de mededeling van Microsoft dat het Adobe’s Acrobat Reader voortaan standaard opneemt in Edge, de nieuwste Windows-browser van het bedrijf. Voor het lopende kwartaal verwacht Adobe een winst per aandeel van 3,75 à 3,80 dollar en een omzet van 4,75 à 4,78 miljard dollar. Hiermee is Adobe positiever dan de analisten. En ook met de verwachtingen voor het hele jaar is dit het geval. Het bedrijf verhoogde gisteravond de outlook voor de winst per aandeel van 15,15 à 15,45 dollar naar 15,30 à 15,60 dollar.

De overname van Figma, dat ontwerpsoftware maakt, zal aan het einde van het jaar rond zijn, zo verwacht Adobe. De vraag is of de mededingingsautoriteiten dit ook zo zien. Onlangs maakte de Europese Commissie bekend nader onderzoek te gaan doen naar de 20 miljard dollar kostende overname van Adobe. En ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is men vooralsnog niet akkoord. Adobe gaf aan klaar te zijn om het gevecht tegen eventuele bezwaren aan te gaan. Figma benaderde in eerste instantie Microsoft voor een overname. Toen dit niet doorging, sloot het een deal met Adobe.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten