Het kerstcadeau van Trump

Door: Jan-willem Nijkamp - 5 december 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerste succes van zijn presidentschap binnen handbereik. Wanneer de door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen belastinghervormingen met elkaar in overeenstemming zijn gebracht, kan hij het als een kerstcadeau aan het Amerikaanse volk presenteren. Het zijn belastingplannen met behoorlijke politieke implicaties. De gevolgen zullen de komende jaren tot diep in de haarvaten van de Amerikaanse samenleving te voelen zijn. Maar u leest dit stuk niet omdat u geïnteresseerd bent in onze politieke visie. Daar zullen we u als lezer dan ook niet mee vermoeien. Wel zullen we proberen in te gaan op de economische gevolgen. Want uiteindelijk zullen deze rimpelingen ook op de beurs te merken zijn.

Trickle down

De wet is een schoolvoorbeeld van de ‘trickle down-theorie’, die de Republikeinen sinds de jaren ’80 omarmen. Het komt erop neer dat wanneer het goed gaat met de bedrijven en de rijken, het ook goed met het hele land. De toenemende winsten zullen uiteindelijk ook naar de brede bevolking doorsijpelen in de vorm van investeringen, meer werkgelegenheid en hogere lonen. Daarom worden de lasten voor bedrijven verlaagd van 35% naar 20% en komt er een tijdelijke belastingverlaging voor de meeste Amerikanen tot 2026.

Na 2026 gaan de Amerikanen die minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen (de overgrote meerderheid), juist weer meer belasting betalen. Daarbij komt een harde ingreep in Obamacare, het collectieve zorgstelsel van de VS. Zo’n dertien miljoen Amerikanen zullen hun zorgverzekering gaan verliezen want de forse belastingverlaging moet natuurlijk wel ergens van betaald worden. Ook eerdere presidenten zoals Reagan en Bush verlaagden de belastingen fors maar ze gingen nooit zo ver.  

Het moeras van Washington drooggelegd?

Trump beloofde tijdens zijn campagne op te komen voor de ‘vergeten mannen en vrouwen’ en juist de machtige lobbyisten uit het bedrijfsleven hard aan te pakken. Hij verklaarde het zogenaamde moeras van Washington te dempen. Welnu, de praktijk blijkt iets anders uit te pakken. Maar nu terug naar de economische consequenties van het aangekondigde beleid. De Republikeinen gaan ervan uit dat de belastingverlagingen zullen bijdragen aan meer economische groei en het ontstane tekort op de begroting zal gaan terugverdienen. Er is echter vrijwel geen econoom te vinden die deze stelling onderschrijft. Ook het onafhankelijke Congressional Budget Office (de begrotingswaakhond) kwam tot de conclusie dat deze belastinghervorming tot nog grotere tekorten op de begroting zullen gaan leiden. Volgens de begrotingswaakhond resteert er na deze belastingverlaging een gat van bijna 1000 miljard dollar op de begroting. 

De Fed zal cruciaal worden

Ook onder president Reagan ontstonden flinke tekorten. De effecten van zijn belastingverlagingen sijpelden niet naar beneden. Uiteindelijk dienden de belastingen van de lagere- en middeninkomens te worden verhoogd om de publieke voorzieningen te kunnen blijven betalen en liep de staatsschuld verder op. Daar zit hem de kneep. Want de beurzen mogen dan in eerste instantie reageren met koerswinsten op deze belastingverlaging, uiteindelijk zal de rekening gepresenteerd worden middels hogere belastingen in de toekomst en meer staatsschuld. Daar de staatsschuld van de VS al niet een van de geringste is, kan dat in de toekomst voor de Amerikanen (en de rest van de wereld) gevolgen gaan hebben. Want meer schuld betekent uiteindelijk een hogere rente. En op een hogere rente zitten beleggers, of ze nou in vastgoed, obligaties of aandelen zitten, niet echt te wachten. De Federal Reserve opereerde de afgelopen jaren als reddende engel door meer dan een kwart van alle uitstaande staatsschuld op te kopen. Maar die zijn inmiddels aan het afbouwen. Trump heeft echter het voordeel dat hij niet alleen de voorzitter, maar nog vier andere leden van de Federal Reserve mag benoemen. Een bevriende Fed zal hem tijdens de rest van zijn regeerperiode wel goed uitkomen.

Conservatieve vleugel

Overigens lijkt deze ‘overwinning’ van Trump meer op een overwinning van de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij. Trump vertegenwoordigt de andere vleugel, die van de economisch nationalisten. Zeg maar de midden- en onderklasse. Waarschijnlijk gaan die straks de rekening betalen van al dit moois.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: