Hoop doet leven

Door: Krist Plaizier - 13 september 2018

De beurzen in het Verre Oosten boekten vanochtend mooie plussen. En ook in Europa staan de meeste markten inmiddels hoger. Het optimisme op de beursvloer is het gevolg van berichten dat de Verenigde Staten en China op korte termijn de handelsbesprekingen willen hervatten. Al vanaf afgelopen donderdag, toen het ultimatum verliep, kan Trump een tweet versturen dat hij China voor 200 miljard dollar aan extra importheffingen oplegt. Maar tot op heden bleef het stil. Waarom? Heeft iemand een briefje verwijderd van zijn bureau in de Oval Office? Is hij het daardoor vergeten? Of heeft hij geluisterd naar adviseurs in zijn omgeving die hem verteld hebben dat zulke importheffingen juist veel consumentenproducten, zoals de producten van Apple waarover Trump overigens wel een tweet verstuurde, duurder maken en hij dus aan de portemonnee van de Amerikanen komt? Dat is niet handig, zo kort voor de verkiezingen. De weerstand tegen de handelsplannen van Trump neemt in Amerika zienderogen toe. Al meer dan 60 groepen van vertegenwoordigers uit de industrie hebben een coalitie gevormd (‘Americans for Free Trade’) om politieke druk te leggen op de regering Trump.

Feit is dat de Verenigde Staten en China nog steeds ‘on speaking terms’ zijn en Trump dit (schijnbaar) niet wil bruuskeren. Men is zelfs voornemens om de gesprekken te liften naar ministerieel niveau. Bij monde van minister van financiën Steven Mnuchin hebben de Verenigde Staten China uitgenodigd voor een nieuwe ronde van handelsbesprekingen in Washington of Beijing. Zo blijft er hoop op een goede afloop van de spanningen. Wel is het slechts een sprankje hoop. Afgelopen 22 en 23 augustus gingen de handelsdelegaties immers nog onverrichterzake uit elkaar.

Rapport raakt aandelen halfgeleiders

Gisteren was onze nationale trots ASML de grootste daler in de AEX-index. De reden hiervoor was dat zakenbank Goldman Sachs met een rapport kwam over de chipsector. Goldman verwacht dat de prijzen van chips volgend jaar nog verder onder druk zullen komen te staan. Momenteel is er een productieoverschot van met name geheugenchips. Chipfabrikant Samsung is de productie inmiddels aan het bijstellen en ook andere fabrikanten zijn voornemens de productie aan te passen. De zakenbank verwacht desondanks dat ook volgend jaar het overschot aan zal houden, waardoor de groei van de sector verder zal vertragen. Na negen kwartalen van uitbundige groei zal de vertraging ervoor zorgen dat investeringen in chipmachines en randapparatuur zullen afnemen. En dit zal dus de omzet van ASML, maar ook bijvoorbeeld die van ASMI en BE Semiconductors, kunnen raken. Branchegenoten in Amerika, zoals Applied Materials en Micron Technology daalden ook op de berichten. Intel daalde echter niet verder, maar hier is sinds begin juni al meer dan 20% van de koers af. Het aandeel zit dan ook in een ‘bear-market’ volgens de analisten.

Goldman kwam gelukkig ook met positief nieuws. Men verwacht namelijk dat de vertraging in de sector minder ernstig zal zijn dan de eerdere vertragingen. En ook de prijsdalingen zullen meevallen. En dus was het gisteren van beleggers vooral een schrikreactie. Inmiddels zijn ze van de schrik bekomen. ASML is vandaag de grootste stijger in de AEX-index.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: