Huidige beurs is revival van de stockpicker

Door: Martine Hafkamp - 25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten. Dat betekent dat wij het hier redelijk op eigen kracht moeten doen. En, dat gaat ons goed af. De Europese beurzen zijn opgewekt van start gegaan op de hoop dat de Japanse autoriteiten deze week een nieuw steunpakket zullen aankondigen. Naar verwachting zal er deze week bekend worden gemaakt dat de Japanse overheid omgerekend nog eens 852 miljard euro zal uittrekken om de economie te ondersteunen. Het komt bovenop het pakket van 1.000 miljard euro dat vorige maand al werd aangekondigd en is bedoeld ter ondersteuning van Japanse ondernemingen die last ondervinden van de coronacrisis. Verder is het positief dat de noodtoestand in de regio Tokio naar alle waarschijnlijkheid deze week, een week eerder dan oorspronkelijk gepland, zal worden opgeheven, waardoor ook daar weer meer ruimte komt voor de economie. Apple heeft al aangekondigd dat het vanaf 27 mei een begin maakt met het heropenen van haar Japanse winkels die maanden gesloten zijn geweest als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat is een goede stap voor de onderneming, want Japan is een van de belangrijkste markten voor Apple. Japan is niet alleen een grote afzetmarkt voor de iPhones en iPads van het concern, maar herbergt ook een aantal belangrijke toeleveranciers als Murata Manufacturing en Taiyo Yuden. Toen Apple afgelopen februari als gevolg van de uitbraak van het coronavirus al een omzetwaarschuwing gaf. zakten de aandelen van deze ondernemingen eveneens fors in waarde.

Ondertussen gaat het gekissebis tussen de Verenigde Staten en China onverminderd door. U hebt er in ons beursbericht van afgelopen vrijdag al het een en ander over kunnen lezen. Afgelopen weekend wist het zakenblad Forbes te melden dat de Amerikaanse onderminister van Transport Joel Szabat de belangrijkste Chinese luchtvaartmaatschappijen heeft laten weten dat zij al hun voor de komende maanden geplande vluchten naar de Verenigde Staten bij hem moeten melden. Het zint de Verenigde Staten namelijk niet dat China nog steeds vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen niet toestaat te landen in China uit hoofde van alle maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. De Verenigde Staten vinden het de hoogste tijd dat deze worden versoepeld omdat zij van mening zijn dat het virus in China op z’n retour is. De Verenigde Staten meten daarbij wel enigszins met twee maten want zondagavond werd bekendgemaakt dat reizigers die uit Brazilië komen voorlopig niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Hiervoor gebruiken ze hetzelfde argument als de Chinezen doen voor vluchten vanuit de Verenigde Staten, namelijk dat men zo wil voorkomen dat reizigers die komen uit Brazilië nieuwe besmettingen binnenbrengen. Brazilië is namelijk inmiddels de nieuwe brandhaard als een van de ergst getroffen landen wat betreft het aantal besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus.

Keuzes maken loont

Beleggers lijken het vandaag allemaal ter kennisgeving aan te nemen, net zoals de geluiden van allerlei goeroes die de beurs zo duur vinden. Volgens onderzoek van Bank of America zijn veel professionele partijen nog erg somber en staat er veel geld van hen langs de zijlijn. Het is vaak een recept voor hogere koersen in de toekomst. Het lijkt er niet zo zeer op dat de beurs duur is, maar meer dat het er een is van twee snelheden. Het inhuren van een beheerder of het zelf doen van grondig onderzoek leek de afgelopen jaren zinloos. Telkens moest men constateren dat een eenvoudige indextracker of een wereldwijd investerend beleggingsfonds het toch wel beter, of in ieder geval even goed deden.

Dat is dit jaar wel anders. De beurzen blijken dit jaar meer dan ooit slechts een gemiddelde. Een gemiddelde dat hele grote onderlinge verschillen tussen aandelen verhult. Zo zijn sectoren als banken, verzekeraars en energie fors onderuit gegaan, terwijl andere sectoren midden in de crisis zelfs nieuwe hoogste punten ooit bereikten. Waar sommige banken zo’n zestig procent verloren staan diverse techbedrijven meer dan dertig procent in de plus. Het maakt dus echt uit welke aandelen je in je portefeuille hebt. Een verkeerde samenstelling daarvan kan desastreus uitpakken. Natuurlijk is het onverstandig alles op één of bepaalde sectoren te zetten, maar een overweging van de juiste sectoren kan veel goeds doen voor het rendement.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: