Jetzt geht’s los?

Door: Martine Hafkamp - 9 juli 2018

Zoals we afgelopen vrijdag al aangaven is het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld een nieuwe fase ingegaan. Trump heeft z’n dreigement om importheffingen in te voeren op een aantal Chinese producten daadwerkelijk ten uitvoer gebracht. De reactie van beleggers was heel gematigd omdat zij het gesteggel al maanden aanhoren. De regering Trump bekijkt nu een nieuw pakket van Chinese goederen met een tegenwaarde van $ 16 miljard waarvoor mogelijk extra invoertarieven gaan gelden. Als Trump daarna klaar is en de teller dus op $ 50 miljard zou blijven steken is volgens economen van Bloomberg de schade voor beide economieën beperkt.

Maar, zoals afgelopen vrijdag ook al in het beursbericht te lezen viel, heeft Trump al aangegeven dat hij mogelijk over zo’n beetje alle invoer van China in de Verenigde Staten invoertarieven zal toepassen. Het gaat daarbij om een tegenwaarde van $ 500 miljard. Trump wil een einde maken aan de ongelijkheid die er in zijn ogen bestaat. Een van de industrieën die hij in eigen land wil beschermen is die van de autofabrikanten. Tegelijkertijd wil hij de Chinese auto-industrie een slag toebrengen. Of ‘m dat ook echt zal lukken is maar zeer de vraag. De Chinese auto-industrie is vooral binnenlands georiënteerd en de bedrijven die auto-onderdelen maken hebben veelal eveneens vestigingen buiten China. Bovendien blijven Chinese consumenten wel geld uitgeven en zij hechten meer waarde aan het merk dan aan de prijs. BMW en Mercedes blijven het erg goed doen in Beijing en omgeving. Aan de andere kant vielen de verkopen van Ford en General Motors in China in de eerste drie weken van juni met respectievelijk 60% en 30% terug vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het is dus maar zeer de vraag of Trump niet per ongeluk de Amerikaanse motor zal laten haperen in plaats van de Chinese…

Cijfers

Gelukkig hebben beleggers vanaf deze week ook andere zaken om naar uit te kijken. Het cijferseizoen staat voor de deur, dus langzaam maar zeker zullen die mindere of betere resultaten hun weerslag vinden in de aandelenkoersen. Jetzt geht’s los.

Amerikaanse ondernemingen openen traditiegetrouw het bal. Voor de bedrijven uit de S&P 500 wordt door de heren en dames analisten voor het tweede kwartaal op rij een winstgroei van meer dan 20% verwacht. Aan het begin van het kwartaal was dat nog 18,9. Dat wil zeggen dat de verwachtingen nog steeds naar boven worden bijgesteld. Wat betreft de omzet wordt gerekend op een gemiddelde groei van 8,7%, het hoogste percentage sinds het derde kwartaal van 2011. Op basis van de geprojecteerde winstverwachtingen komt de koerswinstverhouding van de gehele S&P 500 uit op 16,1. Dat is iets lager dan het vijfjarig gemiddelde van 16,2.

Dan maar liever de lucht in

Ruim een jaar nadat bekend werd dat de Italiaanse miljardairsfamilie Benneton met Atlantia, de Italiaanse exploitant van tolwegen waarvan men 30% van de aandelen in handen heeft, graag het Spaanse Abertis Infraestructuras wilde overnemen, is de deal nu eindelijk rond. De Europese Commissie heeft afgelopen vrijdag toestemming voor de overname gegeven, omdat zij van mening is dat er voldoende concurrentie zal blijven. Een van de concurrenten is een onderneming die wij voor onze cliënten in portefeuille hebben en wel het Franse Vinci. Vinci had indertijd al laten weten zich niet in de eventuele strijd om Abertis te zullen mengen. In plaats daarvan heeft men zich bezighouden met het uitbreiden van de activiteiten wat betreft de exploitatie van vliegvelden. Daar gaat het immers crescendo en dat ziet Vinci terug in de sterk stijgende omzet. Dan maar liever de lucht in dus...

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

Italië en Europese Commissie dicht bij akkoord

13 december 2018

De Italiaanse beurs steeg gisteren met een kleine 2% en vandaag begon men met een winst van ruim 1% op… Meer...

Er zit muziek in vandaag

Er zit muziek in vandaag

12 december 2018

De muziekdienst Tencent Music krijgt vandaag een notering aan de beurs van New York. De beursgang levert… Meer...

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

Vrees voor omgekeerde rentecurve onterecht

11 december 2018

Vorige week raakte de correctie op de beurzen in een versnelling. Eén van de redenen zou de verdere afvlakking… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: