Joe Sixpack trekt de knip

Door: Jan Bouius - 16 mei 2018

Na 8 handelsdagen op rij te zijn gestegen, sloten de Amerikaanse beurzen gisteren in het rood. De Dow Jones index en de Nasdaq leverden beide 0,8% in, de SP 500 daalde 0,7%.

Het positieve sentiment bij de beleggers werd mede door de Amerikaanse detailhandelscijfers getemperd. De cijfers over april waren dan wel in prik, maar voor de maand maart werd het groeicijfer van o,6% naar 0,8% aangepast. Joe Sixpack, zoals de Amerikaanse consument ook wel wordt aangeduid, is weer bereid om de knip open te trekken. En vreemd genoeg hoeft dat voor de beurs niet altijd even goed te zijn.

Groeiden de consumentenuitgaven met 1,1% over het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden, in het begin van het tweede kwartaal trok dit aan naar 2,5%. 

Overigens kunnen we er hier in Nederland ook wat van. Volgens de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd, heeft de Nederlandse consument in het eerste kwartaal 3% meer uitgegeven dan in het eerste kwartaal 2017. De grootste groei in 17 jaar! Daarmee geven we al 16 kwartalen op rij meer uit dan een jaar geleden.

De spenderende consument in Amerika wakkerde echter gelijk weer de inflatievrees aan, waardoor de Amerikaanse 10-jaarsrente gisteren van 3% naar 3,07% steeg, met een stijgende US-dollar als gevolg. De euro daalde hierdoor naar 1,182 dollar, het laagste punt van dit jaar. Goed voor het Europese bedrijfsleven, dat toch al iets teveel voor de sterke euro begon te waarschuwen bij de kwartaalcijferpresentaties. Voor de meer risicovolle opkomende markten is de renderende dollar echter minder fraai.

Italië rodelantaarndrager

De Europese beurzen blijven vandaag in het algemeen dicht bij huis en kijken de kat even uit de boom. Bang voor inflatie zijn we hier niet. Deze bedroeg 1,2% in april en is daarmee iets gedaald ten opzichte van maart. De Italiaanse beurs is vandaag de rodelantaarndrager en zakt 1,6% weg. Volgens de Italiaanse pers zouden Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging in het gezamenlijke programma de ECB vragen om 250 miljard euro van de opgekochte Italiaanse overheidsschuld kwijt te schelden. Een woordvoerder van Lega Nord ontkent dit echter en verklaart dat ze ‘slechts’ willen dat de door de ECB opgekochte schuld niet wordt meegenomen in de berekeningen die bepalen of een land zich aan het stabiliteitspact houdt. Wat het ook zij, de schuldenproblematiek speelt weer op en doet de Italiaanse rente opstuwen tot boven de 2 procent.

Tencent beter dan verwacht

De Chinese social media en gaming gigant Tencent met een beurswaarde van ongeveer USD 500 mrd kwam vanochtend met beter dan verwachte cijfers. De winst over het eerste kwartaal steeg met maar liefst 61% naar 23,29 mrd yuan (USD 3,66 mrd) ten opzichte van een jaar geleden. Analisten hadden op 17,74 mrd yuan gerekend. De omzet steeg met 48% naar 73,53 mrd yuan, ook beter dan de verwachte 70,93 mrd yuan. De hoogste groei werd behaald bij de games die je op een smartphone kunt spelen, hier steeg de omzet met 68% tot 21,7 mrd yuan. Het aandeel, dat de laatste tijd enigszins onder druk lag vanwege Tencent’s agressieve investeringsplannen, steeg alvast op de Duitse beurs met meer dan 3 procent.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Negatief sentiment Bayer woekert voort

Negatief sentiment Bayer woekert voort

17 augustus 2018

Het aandeel Bayer zette gisteren de daling voort met een verlies van meer dan 5 procent. Beleggers vrezen… Meer...

Henkel geeft winstwaarschuwing af

Henkel geeft winstwaarschuwing af

16 augustus 2018

De Duitse lijm- en zeepfabrikant Henkel kwam vandaag met de cijfers over het tweede kwartaal. Zelf was… Meer...

Slagveld op de Chinese gaming industrie

Slagveld op de Chinese gaming industrie

15 augustus 2018

Beleggers wachtten vandaag vol spanning op de publicatie van de cijfers van de Chinese internetgigant… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: