Lagarde heeft dus toch een bazooka

Door: Krist Plaizier - 19 maart 2020

De financiële markten reageerden vorige week donderdag teleurgesteld na het rentebesluit van de ECB. Sindsdien heeft de Europese centrale bank veel gedaan om alsnog de markten gerust te stellen, voornamelijk door middel van ‘management by speech’ door diverse leden van de ECB. Maar echt helpen deed het niet. Daarom hield de ECB gisteravond een noodoverleg en kwam de bazooka alsnog uit de gereedschapskist. ECB-president Lagarde maakte bekend dat de centrale bank zich heeft voorgenomen om bovenop de initiële € 120 miljard van afgelopen donderdag nog eens voor € 750 miljard aan staatsleningen, bedrijfsobligaties en kortlopend schuldpapier op te gaan kopen tot het einde van dit jaar. Nieuw is dat de ECB nu ook kortlopende schuld van niet-financiële bedrijven en Grieks staatspapier gaat opkopen. Tot dusver vond de ECB de kwaliteit van Griekse leningen niet hoog genoeg. Het additionele opkoopprogramma wordt het ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ genoemd en heeft tot doel om de markten te kalmeren voor de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Ook moeten de kosten van lenen hierdoor laag blijven en door banken doorgegeven kunnen worden aan bedrijven en huishoudens die in liquiditeitsnood komen. 

Daarnaast benadrukte Lagarde dat er ‘geen limiet’ is als het gaat om het redden van de euro(zone). De beleidsmakers bij de ECB zullen er alles aan doen wat nodig is (‘whatever it takes’!) binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Net als afgelopen donderdag werd de rente met rust gelaten. Andere centrale banken besloten onlangs om wel de rente te verlagen, maar de rente in Europa is al heel laag. De financiële markten reageerden opgelucht vanmorgen, al was dat slechts van korte duur. Aandelen stegen en de lange rentes daalden. Tot Oudejaarsavond zal er met de opkoopprogramma’s en de herinvesteringen van aflopende leningen voor zo’n € 130 miljard per maand opgekocht gaan worden, toch ruim € 1000 miljard in totaal.

Tencent maakte de jaarcijfers bekend

Er is ook nog ander nieuws dan over het coronavirus. Zo maakte de Chinese internetreus Tencent de vierde kwartaal- en jaarcijfers bekend. Fintessa belegt voor haar cliënten in Prosus dat een belang van 31% in Tencent heeft. Daarom volgen wij het bedrijf met grote belangstelling. De omzet van het grootste internetbedrijf van Azië steeg in 2019 met 21% naar RMB 377,3 miljard ($ 54,1 miljard). In het vierde kwartaal was er zelfs 25% groei. Vooral de divisie FinTech and Business Services (betalingsverkeer en onder andere clouddiensten) deed het goed met 39% meer omzet in het vierde kwartaal. De verkoop van spellen op mobiele apparaten steeg met 25%. Dit ging enigszins ten koste van de verkoop van spellen voor op de PC; deze daalden met 7%. Het aantal gebruikers van WeChat, het digitale ecosysteem voor e-commerce, bankieren, chatten en entertainment, steeg met 1,2% naar 1,17 miljard mensen.

De nettowinst in 2019 steeg met 22% naar RMB 94,4 miljard ($ 13,5 miljard). Over 2018 bedroeg de nettowinstgroei nog ‘slechts’ 10% als gevolg van het verbod van de Chinese overheid op de verkoop van spelletjes. Daar was afgelopen jaar geen sprake meer van. Als gevolg van de goede gang van zaken verhoogde Tencent het dividend met 20% naar HKD 1,20. Ondanks alle corona-negativisme kwam Tencent met een optimistische outlook voor het lopende jaar. Tencent verwacht uiteindelijk weinig last te hebben van de virusuitbraak. De business van Tencent verloopt voornamelijk online. Wel is het aantal mobiele betalingen sterk afgenomen doordat China grotendeels stil gelegen heeft. Maar de hiermee misgelopen opbrengsten worden gecompenseerd door de lagere marketingkosten in het eerste kwartaal. Tencent ziet de advertentie-inkomsten op haar sociale media sterk toenemen. Tijdens de ‘lockdown’ kregen 120 miljoen Chinese scholieren les via de online systemen van Tencent. Meer dan 300 miljoen gebruikers van Tencent Health volgden de actuele pandemie-data, consulteerden online een arts en deden met behulp van kunstmatige intelligentie een zelf-diagnose. De verkoop van clouddiensten valt in het eerste kwartaal waarschijnlijk sterk terug door uitgestelde projecten bij stilgelegde bedrijven. Maar dit zal in de rest van dit jaar weer ingehaald worden, zo verwacht Tencent. Daardoor zal de impact op de winst uiteindelijk klein zijn. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.   

Meer relevante berichten

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: