Makkelijker gezegd dan gedaan

Door: Martine Hafkamp - 23 maart 2020

De Europese beurzen zijn vandaag fors lager van start gegaan op het nieuws dat er in de Verenigde Staten nog geen akkoord tussen de Democraten en Republikeinen was bereikt. Zo makkelijk als het wellicht op het eerste gezicht leek blijkt het voor Trump toch niet te zijn om bij monde van Mnuchin z’n steunpakket voor de Amerikaanse economie door het Congres te loodsen.

De Democraten vinden dat er van het gigantische bedrag van 2 biljoen dollar, zo’n 10 procent van het Amerikaanse BNP, te veel richting het bedrijfsleven wordt gesluisd en dat er te weinig naar ziekenhuizen, verplegend personeel en burgers gaat. Bovendien gaan er steeds meer stemmen op om de importtarieven op Chinese producten, en dan vooral medische, die Trump als gevolg van de door hem ontketende handelsoorlog met China in het leven heeft geroepen, (tijdelijk) op te schorten of in ieder geval te verlagen. Net als in heel veel landen hier in Europa is er ook in de Verenigde Staten een (dreigend) tekort aan praktische zaken als mondkapjes, handschoenen, beademingsapparatuur, etc.; allerlei zaken die nodig zijn voor en bij de behandeling van coronapatiënten en het indammen van het virus. China reikt Europa inmiddels al de helpende hand toe. Er worden door het land en Chinese handelspartners van Europese bedrijven, waaronder Air France KLM, niet alleen mondkapjes en handschoenen gedoneerd, er komen eveneens Chinese artsen over naar Italië, Spanje en Frankrijk om hun kennis en ervaring met de behandeling van coronapatiënten in te zetten. Laten we hopen dat al deze inspanningen ertoe bijdragen dat er veel mensenlevens gespaard worden en dat we het virus binnen afzienbare tijd onder controle krijgen. Het zou er tevens toe leiden dat het ‘gewone’ leven weer op gang kan komen en de wereldeconomie op niet al te lange termijn de kans krijgt om te herstellen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, wil daar in ieder geval niet op wachten. Vanmiddag, ruim voor de opening van de handel op de Amerikaanse beurzen, kondigt Jerome Powell onbeperkte steun aan. In de praktijk komt het erop neer dat er een ongelimiteerd bedrag aan obligaties zal worden opgekocht, dat de kosten voor leningen laag zullen blijven en dat er programma’s zullen worden opgezet om kredietstromen naar (lokale) overheden en andere instellingen te waarborgen.

Royal Dutch Shell heeft te maken met een olieprijs die in heel korte tijd enorm is gedaald. U hebt in een aantal van onze dagelijkse beursberichten al kunnen lezen over de prijzenoorlog die door de Saoedi’s is ontketend omdat de Russen zich tijdens de laatste bijeenkomst van de OPEC+ landen niet wilden scharen achter de voorgestelde productiebeperking. Vooralsnog is olie daardoor geen schaars goed, ook al omdat de vraag ingestort is. Maar die vraag komt wel weer terug, al zal hier wel wat tijd overheen gaan.

Shell heeft voor hetere vuren gestaan, denk bijvoorbeeld aan de oliecrisis in 1973. Maar ook toen is het dividend niet verlaagd. De verwachting is dat dit nu ook niet gaat gebeuren. Omdat het dividend zo heilig is heeft Shell vandaag wel aangekondigd het aandeleninkoopprogramma voorlopig stop te zetten. De negatieve outlook van S&P van vorige week op Shell is overigens best alarmerend. Omdat Shell niet wil worden afgerekend op een tekort aan cashflow zal er tevens voor 3 tot 4 miljard euro in de kosten worden gesneden en zullen de investeringen worden teruggeschroefd. Shell zal het niet makkelijk krijgen, maar voor deze geboren overlever liggen naar de mening van Fintessa voor beleggers in het aandeel betere tijden in het verschiet. Vandaag is dat echter niet het geval, ondanks de nieuwe samenstelling en herweging van de AEX. Maar wat in het (olie)vat zit…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: