Auteur: Jan Bouius Datum: 25-09-2020

Met één been in de correctiefase

Na een heerlijke volatiele handelssessie wist Wall Street er gisteren toch nog een kleine plus uit te persen. Aanvankelijk verkeerde de beurs met één been in de correctiefase, dat is meer dan 10 procent lager dan de piek in september, maar daar sprong het gelukkig al snel weer uit. Samengevat een heerlijk beweeglijke dag, geheel passend bij het beeld van de afgelopen week, en een goede opmaat voor hetgeen we de komende weken kunnen verwachten. Beleggers kopen intussen steeds meer opties op de VIX futures en gokken daarmee op meer beweeglijkheid in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 3 november.

Een verkiezingsstrijd die intussen ook al zijn stempel drukt op de nodige steunmaatregelen om de negatieve gevolgen van de coronapandemie te dempen. Gisteren nog pleitten zowel de Fed-voorzitter als de Minister van Financiën voor extra stimulans vanuit de regeringshoek, maar of de Democraten en Republikeinen overeenstemming gaan vinden waaraan ze de volgende biljoenen dollars gaan spenderen? Veel beleggers hebben er een hard hoofd in.

Volgens het draaiboek

Daarnaast blijft de coronavrees zelf natuurlijk ook de beurs parten spelen. Nu het virus weer oplaait, worden de coronawinnaars van het afgelopen jaar weer gekoesterd en de verliezers verkocht. Het verloopt wat dat betreft weer volgens het ‘al bekende’ corona-draaiboek. Logischerwijs waren Basic-Fit en Air France KLM gisteren de gebeten hond, vanwege nieuwe lock-down maatregelen in Frankijk, met dalingen van respectievelijk 9 procent en 6,8 procent. Aan de goede kant van de medaille zagen we de Britse dierenwinkelketen Pets at Home met meer dan 25 procent stijgen. Nu steeds meer mensen vanwege de pandemie een huisdier nemen en die in de watten willen leggen, lopen de verkopen daar uitstekend. Een trend die al enige tijd gaande is en ook goed uitpakt voor Nestlé, waar we voor onze cliënten in beleggen. Petcare is daar de snelst groeiende divisie. Met merken als Bonzo, Felix en Friskies is Nestlé de tweede grootste verkoper van huisdierenvoeding ter wereld. Onder de naam Purina Live Clear verkoopt Nestlé zelfs kattenbrokjes die het effect van de kattenallergie met 47 procent reduceert. Voor veel mensen een wereld van verschil en dat kan Nestlé weer een interessante voorsprong geven in de competitieve, doch lucratieve diervoedingsmarkt.

Science fiction?

Een andere grote winnaar van de coronapandemie is Amazon. En die doet qua innovaties niet onder voor Nestlé, zij het op een totaal ander vlak. Dat zagen we gisteren op een pers-event waar Amazon onder ander een nieuwe Ring beveiligingscamera presenteerde, die zelfstandig door je huis kan vliegen zodra het mogelijk onraad detecteert. Science fiction in je huiskamer.

Daarnaast gaat Amazon, zoals het een grote techgigant tegenwoordig goed betaamt, ook de markt van streaming videogames betreden. Dat is een soort Netflix voor games. Hierbij hebben de gebruikers geen dure console meer nodig, al het zware rekenwerk zal op de datacentra van Amazon Web Services plaatsvinden. Amazon treedt hiermee in de voetsporen van Sony (PS Now), Alphabet (Stadia) en Microsoft (xCloud), die al langer deze dienst aanbieden.

Initieel kan men op Amazon’s Luna+ kanaal meer dan 100 games spelen, waaronder Resident Evil 7, Control en Metro, tegen een prijskaartje van 6 dollar per maand. Maar dat zal snel uitgebreid worden met meer game-kanalen, waaronder een speciaal Ubisoft-kanaal. Ook werd gelijk de Luna controller geïntroduceerd, waarmee de games gespeeld kunnen worden, maar dat is ook mogelijk met bijvoorbeeld de Xbox One controller of met een toetsenbord en muis. Hoe langer de pandemie duurt, des te meer Amazon aan de thuisblijvende huismussen lijkt te verdienen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten