Minder olie op de markt?

Door: Krist Plaizier - 8 november 2018

Bij de olieministers van de OPEC bestaan er zorgen over het huidige hoge productieniveau, mede dankzij een aantrekkende productie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid maakte gistermiddag bekend dat de wekelijkse olievoorraden weer verder zijn toegenomen. Afgelopen week groeiden de voorraden met 5,783 miljoen vaten terwijl een toename werd verwacht van 2,433 miljoen vaten. De olieministers van de OPEC zullen daarom komend weekend in Abu Dhabi overleggen over een mogelijke productieverlaging ingaande volgend jaar. 

Amerikaanse sancties Iran hebben nauwelijks effect

Nog maar kort geleden voerde de OPEC in samenwerking met Rusland de productie juist op om de Amerikaanse sancties tegen Iran, welke afgelopen maandag zijn ingegaan, op te vangen. Het opendraaien van de oliekraan zorgde voor een toename van 433.000 vaten per dag naar 33,33 miljoen. Dit was het hoogste niveau sinds jaren. Het enorme aanbod zorgde voor een flinke daling van de olieprijs de afgelopen weken. De toegenomen zorg over een mogelijk krimpende wereldeconomie deed echter ook een duit in het zakje. De sterke opmars van de olieprijs het afgelopen jaar bereikte een hoogtepunt op 3 oktober van meer dan 86 dollar per vat Brent. Vervolgens daalde de olieprijs in slechts 4 weken tijd tot onder de 72 dollar per vat. Een daling van maar liefst 17%.

De opgevoerde productie was juist tot doel om de olieprijs niet al te ver te laten stijgen nu de Iraanse olie van de markt zou verdwijnen. De OPEC was bang dat de sancties een flink tekort aan de aanbodszijde zouden creëren. Iran is immers één van de grootste olieproducerende landen ter wereld. Maar gedurende de aanloop naar 5 november, toen de Amerikaanse sancties van kracht werden, werd steeds meer duidelijk dat de Verenigde Staten coulant zouden zijn ten opzichte van enkele Aziatische landen. Het blijkt dat grote economieën als India, Japan en Zuid-Korea nog steeds Iraanse olie mogen kopen zonder dat zij ook sancties opgelegd krijgen van de Verenigde Staten. De enige voorwaarde is dat het allemaal wat minder moet zijn dan voorheen, een redelijk vage eis. En dus lijken de opgelegde sancties nauwelijks effect te hebben op de Iraanse olie-export. Daarmee was de opgevoerde productie van voornamelijk Rusland en Saoedi-Arabië ten overvloede met een spectaculaire daling van de olieprijs tot gevolg.

ASML praat beleggers bij

Afgelopen maand kwamen enkele Amerikaanse zakenbanken met sombere rapporten over de chipsector. De sector zou flink gaan afkoelen met als gevolg minder bestellingen, minder marge en minder winst. Beleggers schrokken zich een hoedje en verkochten hun chipaandelen massaal. Met als gevolg de correctie op onder andere de NASDAQ van afgelopen maand. Al eerder, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, gaven zowel Intel als ASML aan deze analistenrapporten met een flinke korrel zout te nemen. En vandaag bevestigt ASML dit nog eens. Vandaag houdt chipmachinefabrikant ASML zijn jaarlijkse beleggersdag (‘capital markets day’). Aan het begin van de dag kwam het bedrijf uit Veldhoven met positieve berichten.

ASML verwacht zijn omzet de komende jaren nog fors op te kunnen voeren. De verwachte omzet over 2018 bedraagt zo’n 10,7 miljard euro. In 2025 zal dit toegenomen zijn tot 15 á 24 miljard euro, aldus de chipmachinefabrikant. In het meest gunstige scenario dus een ruime verdubbeling in zeven jaar. Vooral de vraag naar chips voor autonoom rijdende auto’s, kunstmatige intelligentie, 5G-telecomnetwerken en big data zal de komende jaren toenemen. Mocht de verwachting van ASML uitkomen, dan belooft de fabrikant dat de aandeelhouder daar flink van mee zal kunnen profiteren. Er zullen ‘significante hoeveelheden cash’ naar de aandeelhouders vloeien in de vorm van groeiende dividenden en aandeleninkoopprogramma’s.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

18 april 2019

Vanochtend maakte het grootste voedingsconcern ter wereld de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend.… Meer...

De beste beleggers staan niet aan wal

De beste beleggers staan niet aan wal

17 april 2019

Beleggers keken met meer dan normale belangstelling uit naar de groei van het bruto binnenlands product… Meer...

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

16 april 2019

Telecombedrijven in de hele wereld maken zich op voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: