Minder zicht op economische activiteiten

Door: Joop van de Groep - 11 januari 2019

Gisteren wist nieuwszender CNBC te melden dat 34 luchtvaartorganisaties een brandbrief hebben geschreven aan onder andere president Donald Trump om een einde te maken aan de gedeeltelijke overheidssluiting (shutdown) in de Verenigde Staten. 

Trump weigert elk begrotingsvoorstel waarin geen geld vrijgemaakt wordt voor de bouw van de muur op de grens met Mexico. Eerder deze week is Trump boos weggelopen van de onderhandelingstafel en dreigde hij de overheid nog weken gesloten te houden als hij zijn zin niet krijgt. Morgen gaat de shutdown zijn vierde week in en is hiermee de langste shutdown ooit.

Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de onderhandelingen vandaar de brandbrief van de luchtvaartsector waarin zij waarschuwen voor gevaarlijke personeelstekorten op de vliegvelden. Gewapende beveiligingsmedewerkers moeten blijven werken maar krijgen vandaag geen salaris. Hierdoor zijn er mensen die ontslag nemen of zich ziek melden. 

Minder scherp

Fed-voorzitter Powell meldde gisteren dat de shutdown vooralsnog weinig invloed zal hebben op de economie. Op langere termijn kan een voortdurende shutdown wel gevolgen hebben, zelfs voor het functioneren van de centrale bank. De Fed heeft namelijk een minder scherp beeld van de economie door het ontbreken van economische data zoals bijvoorbeeld de groei van de economie en de detailhandelsverkopen. 

Prima start

Vanochtend sloten de Aziatische aandelenbeurzen overwegend hoger. De Nikkei-index eindigde de eerste volle handelsweek van het jaar met een plus van ongeveer 4 procent. Aanstaande maandag is de beurs in Tokio gesloten vanwege de Dag van Eerbied voor Ouderen.

Pas op de plaats

Op 17 december jl. zakte de AEX-index onder de 500 puntengrens naar een voorlopig dieptepunt van 476. Onder aanvoering van de zwaargewichten Koninklijke Olie en Unilever brak vanochtend de AEX-index door de 500 puntengrens. Of de AEX-index boven deze grens het weekend ingaat is nog maar de vraag. Volgende week dinsdag is de belangrijke stemming in het Britse parlement over de brexit-deal. Wellicht dat de beleggers wat gas terugnemen en de stemming eerst afwachten voordat er weer nieuwe posities worden ingenomen.

AB InBev

AB InBev haalt met de uitgifte van nieuwe obligaties een bedrag van 15,5 miljard dollar op. De bierbrouwer gaat met de opbrengst een deel van de schuldenberg herfinancieren. In 2016 nam AB InBev de Engelse bierbrouwer SABMiller over voor een bedrag van ruim 90 miljard euro en werd daarmee verreweg de grootste bierbrouwer ter wereld. Bij de laatste halfjaarcijfers rapporteerde AB Inbev nog een schuldenpositie van 108,8 miljard dollar. Om de schuldenpositie af te bouwen nam de directie al het besluit om het dividend te halveren.

Rond het middaguur wist nieuwsdienst Bloomberg te melden dat AB InBev overweegt om zijn Aziatische divisie naar de beurs te brengen. Deze divisie is goed voor 17 procent van de totale omzet. Op dit bericht ging het aandeel in Brussel ruim 7 procent omhoog. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: