Mooie cijfers uit China

Door: Nico van der Werf - 14 september 2018

De detailhandelsverkopen in China zijn in augustus iets harder gegroeid dan een maand eerder. De verkopen in winkels, in de op één na grootste economie ter wereld, stegen met 9 procent op jaarbasis. Dit cijfer is vandaag door de overheid gepubliceerd. Economen rekenden in doorsnee op een groei van 8,8 procent.

De industriële productie is in augustus met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Deze groei is gelijk aan de verwachting van specialisten. In de maand juli is de industriële productie met 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

ECB blijft bij afbouw stimulans

De ECB heeft gisteren bevestigd dat het maandelijkse opkoopprogramma van staatsobligaties vanaf oktober wordt verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. De ECB zal bovendien eind december 2018 stoppen met nieuwe aankopen van obligaties. De opbrengsten van aflossende obligaties zullen na afloop van de stimulans niettemin voorlopig opnieuw worden geïnvesteerd. De ECB blijft hiermee vooralsnog een grote koper in de markt. Samen met de belofte om de belangrijkste rentetarieven op het huidige lage niveau te handhaven, garandeert de centrale bank sowieso een zeer ruim monetair beleid.

De ECB heeft de verwachting voor de economische groei voor 2018 met 0,1 procent verlaagd tot 2 procent. Het cijfer voor 2019 is bovendien met 0,1 procent verlaagd tot 1,8%. De belangrijkste neerwaartse risico’s voor deze prognoses zijn protectionisme, onrust in de opkomende markten en volatiliteit op de financiële markten. Draghi heeft in zijn persconferentie aangegeven dat de sterke onderliggende economische ontwikkelingen en het begrotingsbeleid juist tot gunstigere resultaten kunnen leiden.

Cryptomunten minder populair

In het laatste halfjaar hebben zo’n 100.000 Nederlanders afscheid genomen van hun cryptomunten. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Kantar TNS. Op dit moment bezitten ongeveer 480.000 Nederlanders virtuele munten.

Volgens het bureau is de afname te wijten aan de dalende koersen. De bitcoin en andere virtuele munten werden vorig jaar in korte tijd veel meer waard. Dit heeft geleid tot extra beleggers in virtuele munten.

In het begin van dit jaar waren alle cryptomunten samen 800 miljard dollar waard. Dit is nu nog circa 200 miljard dollar. Sommige beleggers hebben namelijk de winsten geïncasseerd, terwijl andere beleggers hebben geprobeerd om het verlies zo klein mogelijk te houden. Bovendien zijn er beleggers die niet geloven dat virtueel geld een toekomst heeft.

De bitcoin is de populairste virtuele munt in Nederland, maar het marktaandeel is kleiner geworden. De ripple en de litecoin zijn op dit moment respectievelijk nummer twee en nummer drie op de ranglijst van de populairste virtuele munten.

Fintessa
 is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze 
maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: