Auteur: Jan Bouius Datum: 03-07-2019

Nieuwe recordreeks Verenigde Staten

Ondanks dat vele beleggers zich zorgen maken om wat voor reden dan ook, kunnen we niet stellen dat het slecht gaat in de Verenigde Staten. De beurzen staan daar op recordniveaus en de economische expansie is ongekend. In Amerika kennen we nu 121 maanden onafgebroken economische groei, een recordreeks. Het vorige record van 120 maanden stampt uit de periode maart 1991 – maart 2001. Overigens was dat qua economische groei wel een succesvollere periode. Het bruto nationaal product steeg in die periode met 42,6%, terwijl we nu op slechts 25% blijven steken. Met de door de markt verwachte hulp van de Fed zou de huidige expansie nog wel even kunnen voortduren.

Werkgelegenheid Verenigde Staten

Aankomende vrijdag krijgen we de officiële werkgelegenheidscijfers van de Verenigde Staten. De verwachting is dat er 158.000 banen zijn gecreëerd in juni, fors hoger dan de teleurstellende 75.000 in mei. De werkloosheid zal naar verwachting op 3,6% blijven steken. Het laagste niveau sinds 1969. Deze werkgelegenheidscijfers zullen ook het hoogtepunt van de resterende week zijn, aangezien Wall Street vandaag een halve dag dicht is en morgen gesloten in verband met Independence Day.

Lagarde in de voetsporen van Draghi

Ook de Duitse 10-jaars rente zet haar recordreeks voort. De rente zakte vanochtend naar een dieptepunt van -0,39%. Nu Christine Lagarde voorgedragen is om Mario Draghi op te volgen als ECB-president, is de verwachting dat het huidige beleid van de ECB wordt voortgezet. Ze heeft dan wel geen ervaring als centraal bankier, maar met haar ervaring als Frans minister van Financiën en als hoofd van het IMF heeft ze een goede status opgebouwd. Met de langere rentes in Duitsland is het overigens niet veel beter gesteld. Zo doet de 20-jaars rente exact 0,00% en de 30-jaars 0,22%.

Symantec overnameprooi?

De lage rente zorgt er ook nog steeds voor dat overnames goedkoop te bekostigen zijn. Symantec, ’s werelds grootste producent van antivirussoftware, schijnt volgens Bloomberg wel eens overgenomen te kunnen worden door chipfabrikant Broadcom.

Voor chipfabrikant Broadcom zou het in korte tijd de tweede grote overname zijn in de meer lucratieve softwaresector. Vorig jaar nam het, nadat de overnamepoging van Qualcomm geblokkeerd werd door president Trump, al CA Technologies over voor USD 18 miljard.

Ondanks dat er nog geen overnameprijs bekend is en geen van beide partijen nog kon of wilde reageren, schiet de koers van Symantec voorbeurs 18% hoger. De geruchten zetten ongetwijfeld vandaag de gehele cybersecurity-sector hoger.

Equinix gaat samenwerken met GIC

’s Werelds grootste operator van datacentra Equinix en het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC starten een joint venture. Equinix brengt zijn London LD10 en Paris International Business Exchange datacenters in tegen een nog niet bekendgemaakt bedrag in contanten en een 20% aandeel. De joint venture gaat uitsluitend in Europa voor de grote technologiebedrijven werken. Er zullen naar verwachting vier nieuwe datacenters in de komende 4 – 5 jaar gebouwd worden, naar verwachting in Amsterdam, Frankfurt (2 sites) en Londen.

Voor GIC, dat onlangs van haar regering USD 33 miljard aan nieuwe gelden kreeg toegestopt, is het een welkome manier om haar gelden te laten renderen. Voor Equinix dat de infrastructuur zal beheren betekent het dat ze van een stijgende cashflow kan profiteren met miniem eigen vermogen en zonder extra schulden op de balans. Moody’s oordeelt dan ook credit positive. Een mening die Fitch ook al onderschreef met een opwaardering tot investment grade. Op de beurs werd de deal beloond met een koersstijging van 2 procent.