Nvidia, de coronakoning

Door: Jan-willem Nijkamp - 31 maart 2020
Economische krimp

Als gevolg van de wereldwijde lockdowns draait de economie overal een recessie in. Historisch zijn perioden van economische krimp niet erg geschikt om te beleggen in aandelen van semiconductors. Deze economische terugval zou daarop wel eens een uitzondering kunnen worden. Waar in eerdere recessies de vraag van consumenten en bedrijven naar electronica en technologie afnam onderscheidt de huidige krimp zich juist door een toename van de vraag naar bepaalde technologieën. Thuiswerken en veranderd gedrag hebben de vraag naar met name datacenter toepassingen, e-commerce en gaming doen exploderen. Eén van de grote winnaars in deze markten is het Amerikaanse technologiebedrijf Nvidia

Reeds een bekende naam

Voor insiders was Nvidia reeds een bekende naam. Niet voor niets werd Nvidia op Wall Street als een van de meest toonaangevende technologie-aandelen beschouwd. Het werd steeds vaker in één adem genoemd met technologie grootheden als Facebook, Amazon, Netflix en Google. Bedrijven die in hun sector een wel haast onaantastbare positie hebben verworven en nagenoeg onverwoestbaar leken. Nvidia verwierf aanvankelijk vooral bekendheid vanwege hun grafische kaarten voor computerspellen. Gebruikers van Xbox en Playstation weten er alles van. Nu blijkt er echter tegenwoordig geen enkele technische ontwikkeling te bestaan waar beleggers enthousiast van worden of de Californiërs zitten er middenin. Dat bestrijkt activiteiten op het gebied van zelfrijdende auto’s, robotica en alle aspecten van kunstmatige intelligentie tot de reken- en denkkracht die nodig is om digitale munten als Bitcoin en andere cryptocurrencies te mijnen.

Kunstmatige intelligentie

Naast gaming heeft Nvidia fors ingezet op kunstmatige intelligentie. Nvidia’s chips voor datacenters worden op grote schaal gebruikt bij AI-taken zoals machine learning. Daarbij lijkt Nvidia te zorgen voor een complete aardverschuiving in de AI-chipmarkt. Bedrijven als Intel ontwierpen, produceerden en verkochten voorheen chips van start tot finish. Dat businessmodel verschoof door nieuwe producenten die geen kant-en-klare chips meer verkochten maar een soort blueprint waar afbouwers, in licentie, weer een eindproduct van maken. Dit licentiespel wordt nu ook geïntroduceerd in de AI. Dat is best opzienbarend. Het is bijzonder dat een bedrijf dat voorheen kant-en-klare chips verkocht nu overgaat op het verschaffen van blueprints. Nvidia biedt de designs aan afbouwers aan in een zogenaamde open source omgeving. Die afbouwers kunnen er vervolgens hun eigen specificaties aan toevoegen. Nvidia zet hiermee de standaard. Wanneer dit dezelfde status zou bereiken als bijvoorbeeld Windows ooit deed voor besturen van pc’s, is succes tot in de verre toekomst verzekerd.

Een winnaar

Nu was Nvidia al voor de uitbraak van het coronavirus een winnaar op de beurs, getuige de 78 procent koerswinst in 2019. Maar het virus heeft Nvidia er niet onder kunnen krijgen. Waar sommige aandelen dit jaar reeds 50 tot 60 procent aan waarde hebben verloren staat Nvidia doodleuk op een winst van 13 procent dit jaar. Virus? Welk virus? Het moge duidelijk zijn dat de twee belangrijkste onderdelen van het bedrijf - gaming en datacenters - volop profiteren van de veranderingen in de samenleving als gevolg van het virus.
Gaming maakt ongeveer de helft uit van de omzet. Nu veel scholieren, studenten en werknemers thuis zitten blijkt het aantal uren dat er gegamed wordt met zo’n 50 procent toegenomen. Maar ook het toegenomen gebruik van internet door de vele thuiszitters is sterk gestegen. Al die data moeten vervolgens ergens worden opgeslagen. Voor deze data zijn steeds snellere processoren nodig. Niet alleen nu, maar met de komst straks van 5G en autonoom rijden wordt die groei verder gefaciliteerd. 

Ampere

Daar komt nog bij dat China goed is voor een kwart van de afzet van Nvidia. Jawel, het land waar het virus het eerst de kop opstak maar waar men het virus nu bijna heeft bedwongen. Het land waar de economische cijfers weer tekenen van enig herstel vertonen nu gaming-cafés weer opengaan en de verkopen van laptops weer opveren. Nu het ene na het andere bedrijf zijn vooruitzichten voor de rest van dit jaar behoorlijk naar beneden bijstelt handhaaft Nvidia ongestoord zijn verwachting voor 2020. Sterker nog, Nvidia lanceert midden in de coronacrisis zijn nieuwe generatie halfgeleiders onder de Ampere-architectuur. Naar verwachting kunnen deze nieuwe chips nog komend kwartaal bijdragen aan het resultaat. Nvidia wordt niet alleen beloond voor zijn koersvastheid in woelige tijden maar lijkt zelfs al weer de weg naar nog mooiere horizonten te hebben ingeslagen. Nvidia is niet erg goedkoop. Beleggers leggen momenteel ruim 50 keer de winst neer voor een aandeel. Maar had u liever een goedkope bank of olie-aandeel in uw portefeuille? Het bijzondere van deze crisis is dat technologie plots defensieve trekjes blijkt te hebben.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: