Oktober doet zijn reputatie eer aan

Door: Krist Plaizier - 11 oktober 2018

Sinds het begin van deze maand staan de financiële markten onder druk. Gisteravond in New York en vanochtend in Azië kwam er een versnelling in de daling van de koersen. Daarmee doet de maand oktober zijn reputatie eer aan, immers de grote beurscrashes in onder andere 1929 en 1987 vonden ook plaats in oktober. Als reden voor de huidige zorgen onder beleggers worden de stijgende rente en het handelsconflict tussen Amerika en China genoemd. Wij zijn van mening dat de tweede reden meer valide is dan een stijging van de rente. Met een stijgende rente houden beleggers immers al lange tijd rekening. Natuurlijk zorgen beide voor een remming van de economische groei wereldwijd, maar de daling van de aandelen begon met de technologiewaarden. Dit zijn bedrijven die, in tegenstelling tot de internetzeepbel van 2000, ruim in de slappe was zitten en een hoge winstgroei laten zien. De grootste Amerikaanse technologie aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (FAANG) hebben miljarden cash op de rekening staan en netto geen schuld (behalve Netflix). Dus een hogere rente levert hun eerder geld op dan dat ze in problemen komen door hogere leenkosten.

Toch weer de schuld van Trump

De recordniveaus op de Amerikaanse beurzen die onlangs nog gerealiseerd werden, waren vooral het gevolg van de forse stijging van de FAANG- en andere technologie aandelen. Deze koersstijgingen waren logisch, het gaat hun immers erg goed. De procentuele stijging van de winst bij veel van deze bedrijven is vaak nog meer dan hun koersstijging op de beurs. Maar veel van deze bedrijven laten hun producten vooral maken in Zuidoost-Azië en dan met name in China. Dankzij het door Trump opgeworpen handelsconflict tussen Amerika en China nemen de productiekosten van de technologiereuzen echter toe. Deze hogere kosten vallen op een slecht moment nu technologiebedrijven ‘hoog in de conjunctuur’ zitten en er komende tijd een afkoeling zal komen in de sector. De stijgende kosten en de mindere verkopen moeten natuurlijk ingeprijsd worden in de fors opgelopen aandelenkoersen van technologiebedrijven. Ziedaar, de daling van de NASDAQ is verklaard. De vraag is echter voor hoelang. Een mogelijk handelsakkoord met China, maar ook de komst van 5G, blockchain, kunstmatige intelligentie, autonoom rijden, alsmaar groeiende e-commerce, e-mobiliteit en Cloud computing zullen de daling van de technologiewaarden uiteindelijk tot stilstand brengen. Een herstel ligt daarmee in het verschiet. Laat u daarom niet leiden door de waan van de dag, maar kijk naar de trends die gaande zijn en u geld kunnen opleveren.

Mogelijk toch een Brexit-akkoord

De EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk voert over een ordentelijk vertrek van de Britten uit de EU, kwam gisteren met een gunstig bericht. Een Brexit-akkoord is volgens hem ‘binnen handbereik’. Na het partijcongres van de Britse Conservative Party vorige week zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling gekomen. Zodanig, dat inmiddels over zo’n 80 á 85% van het uittredingsakkoord overeenstemming is tussen de EU en de Britten. Het meest heikele punt blijft de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Moet deze dicht of niet? En hoe intensief moet de in- en uitvoer dan gecontroleerd worden? Daar zijn ze het nog niet over eens. Toch denkt Barnier dat er volgende week woensdag, wanneer de EU-regeringsleiders bijeenkomen, een overeenkomst voorgelegd kan worden. Volgens Barnier wordt er ‘dag en nacht gewerkt om op 30 maart 2019 ordelijk uit elkaar te gaan’.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: