Auteur: Jan Bouius Datum: 24-08-2020

Onder druk…

Een nieuwe week maar eenzelfde verhaal. Wereldwijd stijgen de beurzen vanwege het optimisme onder beleggers over een mogelijke behandeling van het coronavirus. Het optimisme vloeit voort uit de melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration dat het toestemming geeft voor het gebruik van herstellend plasma voor de behandeling van ernstige nieuwe corona patiënten. Voor het gemak vergeten beleggers daarbij dat Trump zaterdag nog de FDA ervan beschuldigde zijn herverkiezingsplannen te saboteren. Maar beleggers schieten nu eenmaal graag eerst voordat ze sceptisch worden en vragen stellen over de effectiviteit van het nieuwe middel.

Later deze week zou er misschien echt richtinggevend nieuws kunnen komen. De Federal Reserve van Kansas City houdt dan zijn jaarlijkse symposium. Deze tweedaagse conferentie die gewoonlijk in Jackson Hole wordt gehouden zal dit keer, niet geheel verwonderlijk, online plaats vinden. Wie weet dat een speech van Powell nieuwe inzichten zou kunnen geven omtrent het beleid van de Fed voor de komende jaren. Veel vuurwerk wordt er echter niet van verwacht. Misschien is het interessanter om te weten via welk videoconferentie platform het een en ander zal verlopen…

Bezorgheld verjaagt schandvlek

Per vandaag schijnt er een nieuwe ster aan het Duitse firmament. Maaltijdbezorger Delivery Hero neemt namelijk het zitje in de Duitse DAX over van het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard. Versneld, want normaliter had dit nog een maand op zich moeten laten wachten. Maar de Duitse beurs zit zó met het fraudeschandaal in z’n maag, dat ze de spelregels omtrent failliete bedrijven hebben gewijzigd. In de toekomst worden deze bleeders gelijk binnen twee dagen bij het grofvuil gezet, in plaats van voorheen te wachten op de driemaandelijkse herschikking.

Hopelijk helpt dat Prosus ook een beetje om de onderwaardering van de eigen aandelen te verkleinen ten opzichte van de waarde van zijn 31%-belang in het Chinese Tencent. Want dat blijft moederbedrijf Naspers een doorn in het oog. Niet alleen hebben de aandelen Prosus al een flinke korting op het belang in Tencent, maar je krijgt er als het ware ook nog een hele reeks investeringen gratis bij. Waaronder het 21%-belang in Delivery Hero. Als andere deelnemingen ook wat meer in de spotlights gaan stralen, komt misschien de verborgen waarde van Prosus wat meer bovendrijven.

WeChat ban minder erg dan gevreesd

Bovenstaande neemt niet weg dat de aandelen Prosus vandaag vooral profiteren van de stijging van de aandelen Tencent op de beurs van HongKong, waar het 5,8% wist te stijgen. Volgens Bloomberg zouden ambtenaren van het Witte Huis discreet een aantal grote Amerikaanse bedrijven hebben gerustgesteld door te stellen dat ze nog steeds zaken mogen doen met de WeChat berichtenapp van Tencent in China. Voor bedrijven als Walmart, General Motors en BestBuy is die app namelijk onmisbaar om consumenten in China te bereiken. Met een totale ban zou de Verenigde Staten zich vooral in eigen voet schieten.

Tencent, dat ook ‘s werelds grootste online gaming platform heeft, is volgens Bloomberg daarnaast vergevorderd om de Chinese maker van games Leyou Technologies over te nemen voor circa 1,1 miljard euro. Leyou’s grootste aandeelhouder Charles Yuk, die 69% van de aandelen heeft, is alvast bereid hiertegen zijn bezit te verzilveren. Al bovenstaande in ogenschouw nemend, is het eigenlijk tegenvallend dat Prosus slechts 3% weet te stijgen op een al bijna even zonnig Damrak.