Op de aandelenbeurzen wordt “uitgepakt”

Door: Joop van de Groep - 6 december 2018

De Amerikaanse centrale bank publiceert 8 keer per jaar haar “Beige Book”. De inhoud van het rapport is gebaseerd op de bevindingen van de 12 federale centrale banken over de economische activiteiten in hun regio. Het “Beige Book” is het kompas waarop de Fed vaart met betrekking tot het monetaire beleid. Gisterenavond rond de klok van 8 uur publiceerde de Fed haar bevindingen voor de laatste keer in 2018.

In 10 van de 12 districten is in de afgelopen periode sprake geweest van een bescheiden groei van de economische activiteiten. Maar in de regio’s Dallas en Philadelphia werd een afzwakking van de groei waargenomen. Verder werd er melding gemaakt van het feit dat in de helft van de regio’s werkgevers moeite hadden om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Gevolg hiervan was een vertraging in de productie. Het is aannemelijk om te veronderstellen dat deze productievertraging zal leiden tot verdere afname van de economische activiteiten in meer regio’s dan alleen in Dallas en Philadelphia.

Opmerkelijk is dat in de meeste districten de inflatie maar bescheiden stijgt ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere kosten als gevolg van de importheffingen. De minder uitbundige groei van de Amerikaanse economie en de bescheiden stijging van de prijzen halen de druk van de ketel om de rente stap voor stap te verhogen. De kapitaalmarkten lijken alvast een groeivertraging in te prijzen. De Amerikaanse 10-jaars rente is verder gedaald naar 2,89% en staat daarmee weer op het niveau van begin september jongstleden.

OPEC

Vandaag komen de leden van het oliekartel OPEC bijeen in Wenen om te spreken over de olieproductie. De Russische minister van energie Novak is momenteel in overleg met president Poetin om te bespreken of Rusland de oliewinning gaat beperken om de val van de olieprijs te stoppen. Rusland is geen lid van de OPEC maar de leden van het oliekartel wachten eerst op nieuws uit Moskou alvorens een beslissing te nemen over het al dan niet verlagen van de olieproductie. Als het aan Trump ligt komt er helemaal geen productieverlaging. In een tweet liet hij weten dat de wereld niet zit te wachten op hogere olieprijzen.

In het verleden haalde Trump meerdere malen uit naar de OPEC omdat die de olieprijs zou opdrijven. Voor de Amerikanen zijn de ontwikkeling van de olieprijs en de daarmee samenhangende benzineprijzen erg belangrijk. De toegenomen koopkracht van de Amerikanen als gevolg van de belastingverlagingen van Trump wordt voor een aanzienlijk deel tenietgedaan door de stijging van de benzineprijzen. Trump beschuldigt derhalve het oliekartel van “afzetterij”.

Beleggers zwaaien niet alleen Sinterklaas uit

Het sentiment op de Europese aandelenbeurzen is ronduit slecht. Rondom het middaguur stonden alle beurzen diep in het rood. De Canadese justitie heeft afgelopen weekend de dochter (Meng Wanzhou) van Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei, gearresteerd op verdenking van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Beleggers vrezen dat de arrestatie van deze topvrouw van de Chinese technologiereus Huawei de handelsrelatie tussen China en Amerika opnieuw onder druk zal zetten. Op de Aziatische beurzen moesten met name de chipbedrijven en de toeleveranciers van Huawei het ontgelden. Ook in Europa staat de chipsector zwaar onder druk. ASML behoorde tot één van de sterkste dalers op het Damrak met een min van bijna 4%.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Zoet als honing

Zoet als honing

18 oktober 2019

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de Brexit. Nadat de Britse… Meer...

De verkoop van levensmiddelen blijft stijgen

De verkoop van levensmiddelen blijft stijgen

17 oktober 2019

Vanochtend kwamen Nestlé en Unilever, twee van de grootste levensmiddelenconcerns ter wereld, met een… Meer...

Mixed emotions

Mixed emotions

16 oktober 2019

Het cijferseizoen is eindelijk weer in alle hevigheid losgebarsten, met straks vele mee- en tegenvallers… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: